Sediu East Grain 2

Autor(i):
arh. Attila Molnár, arh. Dániel Vass
Biroul:
MVAA | Molnár & Vass Arhitecți Asociați
Colaboratori:
proiectanți: arh. Eszter Szőke, arh. Botond Vajna; executanți: Creativ Bau, Simoran Prest; fotograf: Andreea Ligia Bologa
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca

Comentariul autorului:

Activ în sectorul agroalimentar, East Grain este unul din principalii actori pe piața cerealelor și semințelor din România, compania activând atât pe segmentul de comercializare cât și pe logistică, depozitare și procesare a cerealelor. Datorită creșterii volumului de afaceri, s-a impus necesitatea amenajării unui nou sediu, potrivit cerințelor de imagine ale unei companii în plină dezvoltare și care să poată satisface și nevoile de spațiu ale echipei în continuă creștere.
Situat în inima Clujului, chiar lângă parcul central, biroul East Grain 2 ocupă ultimul nivel al unei valoroase vile secesioniste, construită în al doilea deceniu al secolului trecut. Înainte de această intervenție, spațiul a servit ca locuințe și prezenta semnificative degradări datorită utilizării îndelungate și a lipsei de întreținere.
Dat fiind contextul delicat, proiectul a reprezentat, pe lângă provocările obișnuite ale unei amenajări interioare, o ocazie de a reda strălucirea de odinioară a acestei clădiri și la interior. (Clădirea a fost reabilitată la exterior).
Am urmărit să respectăm, să refacem și să scoatem în evidență elementele originale existente, să curățăm și să înlăturăm pe cât posibil intervențiile ulterioare, iar amenajarea de birouri propusă să fie cât mai delicată, aceasta fiind complet reversibilă. Bineînțeles s-a urmărit oferirea unui loc de muncă cu maxim de confort pentru viitorii utilizatori, dar și folosirea la capacitate optimă a spațiilor existente, în ciuda dimensiunilor negândite inițial pentru acest scenariu de utilizare.
Astfel, pardoselile de parchet și plintele de lemn masiv au fost păstrate în totalitate și reabilitate prin șlefuire și tratare. Tâmplăriile originale din lemn existente la fața locului (ferestre exterioare cu rulouri integrate, uși interioare) au fost de asemenea în întregime reparate: materialul lemnos a fost curățat, reparat și revopsit manual; feroneria a fost demontată, curățată și reparată manual.
Compartimentările parazitare și tavanele false au fost înlăturate, spațiile recăpătându-și astfel proporțiile originale. Traseele de instalații termice montate aparent au fost înlăturate și repoziționate mascat, conductele termoizolate fiind acum amplasate sub pardoseala reabilitată, în stratul de zgură. Identic s-a procedat și cu traseele rețelelor electrice, amplasarea acestora sub pardoseală potrivindu-se cel mai bine cu cerința pentru un număr mare de prize de rețea și curent aferente stațiilor de lucru.
Pereții au fost tratați în două registre verticale având texturi diferite. Registrul superior a fost gândit astfel încât să fie continuu, creând legătura între spațiile de circulație și cele ale birourilor, iar registrul inferior diferențiază spațiile de circulație aducând o imagine mai dinamică prin liniile pronunțate, în contrast cu birourile unde acest registru este ocupat de mobilierul de depozitare. Accentele sunt punctate prin confecții metalice și de sticlă, servind multiplu scop: maschează; separă zone din spații comune mari; separă spații de circulație asigurând lumină naturală. Motivul spicului le unește pe toate acestea, regăsindu-se atât pe textura pereților, în liniile confecțiilor sau a mobilierului.
Mobilierul și confecțiile, constând majoritar din piese realizate la comandă pentru acest proiect (birou recepție, masă ședințe, elemente depozitare documente, separatoare de spații și pereți ușori din confecții metalice, chicinetă), preiau paleta de culori a amenajării cât și formele și unghiurile specifice care se regăsesc și pe pereți. Acestea sunt completate de piese ready-made (birouri, scaune), alese să se îmbine armonios cu restul amenajării.
Paleta de culori folosită, constând din diverse nuanțe de gri contrastate prin accente aurii, urmărește pe de o parte să potențeze caracterul sobru și valoros al clădirii, pe de altă parte este o referință subtilă la obiectul de activitate al companiei.