SERAFIM coffee bar

Autor(i):
arh. Corvin Cristian
Biroul:
Corvin Cristian Studio
Colaboratori:
Executant / Builder: Kaustik Producție SRL
Fotografie / Photography: Corvin Cristian
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Serafim este o cafenea și bar situat în clădirea istorică Art Deco "Pherekyde".
Are o parte contemporană care crește din cea istorică: fațada este o restaurare atentă a originalului dispărut (inclusiv reconstituirea detaliilor ușilor Art Deco și placarea cu marmură verde pierdută în urmă cu câteva decenii), în timp ce interiorul este realizat din MDF. O geometrie circulară este prezentă în întreaga clădire: ferestre rotunde de tip hublou de vapor, motive cu găuri circulare, decorațiuni de tavan rotunde, coloane cilindrice și colțuri curbe. Prin urmare, scaunele noastre, taburetele, mesele și barul urmează aceeași geometrie simplă.
Am păstrat MDF-ul în culoarea lui naturală, fiind exact culoarea cafelei cu lapte. Tapetul este realizat din hârtie de ambalaj tip “craft”. După un prim test cu adeziv pe bază de apă, hârtia s-a creponat. Apoi, în funcție de umiditate și căldură, se întinde și se strânge din nou, este "vie" și răspunde intenției noastre de a avea materiale care îmbătrânesc natural, creând o istorie recentă care lipsește în mod normal din spațiile nou deschise.
Formula clasică de banchetă cu perete de oglindă în spate contribuie la senzația de familiaritate a locului. Serafim funcționează în regim de cafenea de la 8 dimineața până la 6 seara și ca bar de la 6 seara până la 10 seara.
La ora 18:00, ușile de peste retrobar care până atunci ascundeau, se deschid pentru a dezvălui sticlele de băuturi spirtoase, lumina se diminuează și muzica se schimbă, transformând cafeneaua de specialitate minimalistă într-un clasic cocktail bar. Un ceas industrial brun, din ebonită, din anii 1930, indică ora de cafea sau de cocktail, în funcție de dispoziția fiecăruia.
Permanența este cea mai bună formă de sustenabilitate în ceea ce privește lucrările noastre de restaurare la exterior, în timp ce interiorul este în mare parte realizat din MDF, care este practic carton presat, fiind cât mai sustenabil cu putință.