Parcul Est

Autor(i):
Autori:
Metapolis Architects: Mircea Munteanu, Cristian Panaite, Diana Sava, Mihai Șom, Laura Dinu, Ștefan Mirică.
Atelier Mass: Silviu Aldea, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Verona Musteata, Robert Vasilut, Violeta Frisan.
Studio de peisaj Ana Horhat: Ana Horhat, Ivona Svinți, Claudia Uglea, Felicia Radoviciu


Asocierea dintre Metapolis Architects (Bruxelles, BE), Atelier MASS (Cluj, RO) și Studio de peisaj Ana Horhat (Cluj, RO) s-a coagulat cu prilejul participărilor la concursuri organizate de OAR începând din 2018. De atunci din această colaborare au rezultat concursuri câștigate pentru Cetățuia (Cluj, 2019), Parcul Est (Cluj, 2021) sau Lacul Morii (București, 2022) care se află momentan în diferite faze de studiu, precum și propuneri distinse cu alte premii la concursuri de soluții OAR. Individual fiecare birou are o experiență vastă în dezvoltarea și implementarea proiectelor de arhitectură, de interior, evenimente temporare și peisagistică în diverse locații și contexte culturale.

Atelier Mass este un birou de arhitectură din Cluj, fondat în 2011 de Aldea Silviu, Moga Marius, Sisak Camelia și Sisak Tamás, cuprinzând în prezent 7 persoane, din care 6 arhitecți. Portofoliul biroului cuprinde peste 200 de proiecte în mare parte realizate sau în curs de realizare, de la arhitectură la amenajări interioare, evenimente temporare și amenajări urbane, printre care:
- 2022 Expoziție Bánffy Miklós și Experience Room, Bonțida, Cluj – în curs de finalizare
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020 Muzeon, Cluj – muzeul evreilor din Transilvania
- 2019 Amenajarea Ansamblului Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2017 Deco Days, Cluj – scenografie eveniment
- 2013-2022 Electric Castle, Bonțida – scenografii, amenajări temporare și elemente vizuale la fiecare ediție a festivalului
- 2012 Head up!, Veneția – amenajarea Galeriei IRCCU în cadrul BAV
- 2010 Superbia, Veneția – amenajarea Galeriei IRCCU în cadrul BAV.

Metapolis Architects a fost fondat la Bruxelles de Mircea Munteanu și Cristian Panaite în 2013. În prezent cu 5 membri (arhitecți și urbaniști) la Bruxelles și București, biroul are în portofoliu proiecte complexe de reamenajări urbane, refuncționalizări, amenajări exterioare urbane cu o puternică componentă naturală, cât și proiecte de arhitectură. Majoritatea acestor proiecte au fost atribuite prin câștigarea respectivelor concursuri de soluții, în prezent aflându-se în diverse faze de implementare în Belgia, Elveția și România, de exemplu:
- 2022 Amenajare Parc Lacul Morii, București – locul 1
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020-prezent Masterplan regenerare urbană a unui cartier rezidențial Kolderbos, Genk, Belgia – locul 1
- 2019 Amenajare Ansamblul Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2017-2020 Masterplan Kasteelplein, regenerare urbană a unui cartier rezidențial, Lint, Belgia – locul 1
- 2017-prezent Amenajare Piața gării și parc linear pe malurile râului Sambre, Charleroi, Belgia – locul 1
- 2016-2018 Masterplan regenerare urbană Caerenberg și Keperenberg, Dilbeek, Belgia – locul 1
- 2013 Masterplan restructurare urbană sit industrial Winkler, Marly, Elveția – concurs Europan, locul 1.

Studio de peisaj Ana Horhat a fost fondat în Cluj în 2019. Activitatea biroului cuprinde proiectare spații verzi, în colaborare cu diverse birouri de arhitectură și urbanism din țară și din străinătate:
- 2022 Amenajare Parc Lacul Morii, București – locul 1
- 2022 Spitalul de Copii, Cluj – amenajări peisagistice
- 2021 Masterplan cetatea Aradului
- 2021 Piața Karl Liebknecht / Spații verzi în cartierul Grigorescu, Cluj
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020 MultipleXity, Timișoara
- 2019 Amenajarea Ansamblului Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2019 Canalul Morii, Cluj.
Biroul:
METAPOLIS ARCHITECTS, Atelier Mass, Studio de peisaj Ana Horhat
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
Su: 540450 m2

Comentariul autorului:

La scara orașului, Parcul Est constituie o infrastructură ecologică verde-albastră pentru locuitorii zonei dar si o placă turnantă pentru conexiunile mobilității alternative ale cartierelor adiacente. De asemenea, Parcul Est propune o abordare nouă în gestiunea apelor și a biodiversității devenind un generator pentru tranziția către o abordare ecologică la întreaga scară urbană. Astfel se propune conservarea în condiții optime a zonei umede cu floră și faună specifice, dezvoltate spontan - un biotop unic în mediul urban din Transilvania – și totodată, amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile specifice pentru acest fel de spațiu public, care sa reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte zone de plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și in special a zonei estice.
O parte din suprafața sa este un biotop de zonă umedă ce va fi protejat și chiar extins. O funcțiune importantă va fi de absorbție a apei în perioadele ploioase, când parcul devine un „burete” pentru oraș, ce acomodează într-un mod previzibil și controlat aceste excese, ca pe urmă să le elibereze treptat și astfel să amelioreze impactul negativ al perioadelor secetoase. Parcul devine o unealtă de reziliență urbană la schimbările climatice. Gestiunea apei de suprafață și reținerea ei în perioadele de exces aduc o îmbunătățire și la nivelul apei freatice și a regimului hidro-geologic local. Aceste măsuri creează premizele protecției habitatelor valoroase de pe sit, dar și realizarea de medii noi de viață pentru biodiversitate, adaptate condițiilor specifice fiecărei subzone. Bogăția vegetației creează o diversitate de atmosfere pentru utilizatori, dar în același timp contribuie decisiv la reducerea efectului de insulă de căldură urbană. Mobilitatea în parc și pe perimetrul acestuia este de tip soft – velo pe trasee prestabilite și pietonal prioritizat.

Proiectul imaginează un arhipelag de habitate conectate de o serie de canale care unesc dar și protejează de activitățile umane deranjate, creând un nou peisaj unificator. Sistemul acvatic propus permite o comunicare dinamică a diferitelor habitate și atmosfere, pe principiul vaselor comunicante, oferind astfel reziliență și permițând diferitelor habitate să se echilibreze între ele. Situația imaginată nu va fi una statică, unele insule sunt inundabile, altele sunt protejate de ape, deschise viitoarelor evoluții și atrăgând un număr mare de specii. Miza proiectului este de a permite naturii să continue să se dezvolte în limitele actuale și în același timp să creeze noi zone de expansiune a biodiversității. Noua zonă umedă acționează ca o protecție între rezervația biotopului și zonele cele mai active ale grădinii urbane.
Acest sistem-arhipelag este conectat de o rețea de alei cu caractere diferite, de la cele de promenadă, la piste de biciclete perimetrale, la cele ascunse, respectiv unele temporare, altele suspendate pentru protejarea și regenerarea florei și faunei.
Diversitatea spațiilor din parc, mari și mici, permit un spectru larg de experiențe atât individuale cât și colective. Ariile protejate sunt în mare parte excluse din circuitele parcului iar dublarea acestor zone cu un tampon natural similar permite vizitatorilor posibilitatea de a experimenta bogăția zonei umede fără a fi nevoie să ajungă în zona cu nivel înalt de protecție.

Parcul invită la utilizări spontane, alternând zone dedicate jocului, sportului sau evenimentelor cu atmosfere intime, împădurite, contemplative sau de relaxare, cât mai multe tipuri de utilizări în spații neprogramate, imaginând scenarii pe tot ciclul diurn și cel anual. În zonele tampon, accesul publicului este discret, permițând o apropriere progresivă a teritoriului parcului, insistând pe ideea de coexistență și diversitate a atmosferelor și a habitatelor.

Multitudinea de scări a parcului permite diferite tipuri de utilizare de la cele personale în proximitatea biotopului protejat până la cele colective, comunitare, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare. Naturile diferite ale parcului deschid drumul unor experiențe educative care pun în lumină legătura subtilă dintre toate formele de viață, inclusiv cea umană care nu mai poate fi privită ca diferită sau independentă de cea vegetală sau animală
Amenajarea parcului presupune creșterea prezenței umane, apariția unor construcții și terenuri de sport, a iluminatului și intervenții asupra vegetației dar acestea vor avea un impact redus asupra biodiversității datorită următoarelor măsuri: păstrarea integrală a arborilor bătrâni pe toată suprafața vizată de proiect, constituind habitat și sursă de hrană pentru multe specii, iluminatul este prevăzut doar pe aleile principale, unidirecțional si dimabil, cursul de apă rămâne neiluminat, cu alei pietonale doar în apropiere, dar nu în imediata vecinătate, păstrarea/refacerea desișurilor, pentru a asigura existența și continuitatea habitatelor speciilor de micromamifere și herpetofaună, formarea unor coridoare verzi între pârâul Becaș și zonele cu stuf, între zonele cu stuf și lacuri cu funcția de refugiu pentru faună.