Parcul Feroviarilor

Autor(i):
Asocierea dintre Metapolis Architects (Bruxelles, BE), Atelier MASS (Cluj, RO) și Studio de peisaj Ana Horhat (Cluj, RO) s-a coagulat cu prilejul participărilor la concursuri organizate de OAR începând din 2018. De atunci din această colaborare au rezultat concursuri câștigate pentru Cetățuia (Cluj, 2019), Parcul Est (Cluj, 2021) sau Lacul Morii (București, 2022) care se află momentan în diferite faze de studiu, precum și propuneri distinse cu alte premii la concursuri de soluții OAR. Individual fiecare birou are o experiență vastă în dezvoltarea și implementarea proiectelor de arhitectură, de interior, evenimente temporare și peisagistică în diverse locații și contexte culturale.

Metapolis Architects a fost fondat la Bruxelles de Mircea Munteanu și Cristian Panaite în 2013. În prezent cu 5 membri (arhitecți și urbaniști) la Bruxelles și București, biroul are în portofoliu proiecte complexe de reamenajări urbane, refuncționalizări, amenajări exterioare urbane cu o puternică componentă naturală, cât și proiecte de arhitectură. Majoritatea acestor proiecte au fost atribuite prin câștigarea respectivelor concursuri de soluții, în prezent aflându-se în diverse faze de implementare în Belgia, Elveția și România, de exemplu:
- 2022 Amenajare Parc Lacul Morii, București – locul 1
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020-prezent Masterplan regenerare urbană a unui cartier rezidențial Kolderbos, Genk, Belgia – locul 1
- 2019 Amenajare Ansamblul Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2017-2020 Masterplan Kasteelplein, regenerare urbană a unui cartier rezidențial, Lint, Belgia – locul 1
- 2017-prezent Amenajare Piața gării și parc linear pe malurile râului Sambre, Charleroi, Belgia – locul 1
- 2016-2018 Masterplan regenerare urbană Caerenberg și Keperenberg, Dilbeek, Belgia – locul 1
- 2013 Masterplan restructurare urbană sit industrial Winkler, Marly, Elveția – concurs Europan, locul 1.

Atelier Mass este un birou de arhitectură din Cluj, fondat în 2011 de Aldea Silviu, Moga Marius, Sisak Camelia și Sisak Tamás, cuprinzând în prezent 7 persoane, din care 6 arhitecți. Portofoliul biroului cuprinde peste 200 de proiecte în mare parte realizate sau în curs de realizare, de la arhitectură la amenajări interioare, evenimente temporare și amenajări urbane, printre care:
- 2022 Expoziție Bánffy Miklós și Experience Room, Bonțida, Cluj – în curs de finalizare
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020 Muzeon, Cluj – muzeul evreilor din Transilvania
- 2019 Amenajarea Ansamblului Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2017 Deco Days, Cluj – scenografie eveniment
- 2013-2022 Electric Castle, Bonțida – scenografii, amenajări temporare și elemente vizuale la fiecare ediție a festivalului
- 2012 Head up!, Veneția – amenajarea Galeriei IRCCU în cadrul BAV
- 2010 Superbia, Veneția – amenajarea Galeriei IRCCU în cadrul BAV.

Studio de peisaj Ana Horhat a fost fondat în Cluj în 2019. Activitatea biroului cuprinde proiectare spații verzi, în colaborare cu diverse birouri de arhitectură și urbanism din țară și din străinătate:
- 2022 Amenajare Parc Lacul Morii, București – locul 1
- 2022 Spitalul de Copii, Cluj – amenajări peisagistice
- 2021 Masterplan cetatea Aradului
- 2021 Piața Karl Liebknecht / Spații verzi în cartierul Grigorescu, Cluj
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020 MultipleXity, Timișoara
- 2019 Amenajarea Ansamblului Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2019 Canalul Morii, Cluj.
Biroul:
METAPOLIS ARCHITECTS, Atelier Mass, Studio de peisaj Ana Horhat
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
Su: 71500 m2

Comentariul autorului:

SPAȚIUL COMUN
Fiind un spațiu deschis chiar în afara orasului vechi, locul a satisfăcut din punct de vedere istoric o nevoie specifică pentru o zonă mare neprogramată, capabilă să absoarbă activități neobișnuite pentru oraș, cum ar fi piața de vite, circul, tabăra de rulote, patinoarul sau parcul tematic feroviar.

Noul parc se bazează pe moștenirea sa, apărând ca un nou câmp deschis pentru oras, o nouă „common”.

Această identitate umple un gol în oferta actuală a orașului în materie de parcuri, completând specificul Parcului Central (promenadă, loc de întâlnire și evenimente), al Parcului Cetățuia (panoramă, istorie), al Grădinii Botanice și al Parcului Etnografic (didactic, idilic), al Parcului Rozelor, al Parcului Iuliu Hatieganu și al Parcului Sportiv Gheorgheni (sport), al campusului USAMV (agricultură, horticultură), al viitorului Parc Est (natură largă, biodiversitate). Mai mult, prin îmbrățișarea și deschiderea către râul Someș, împreună cu Parcul Armătura și viitoarea ecologizare a malului râului spre nord-est, depășește scara sa relativ modestă de grădină de cartier, crescând într-o nouă zonă naturală semnificativă pentru oraș: Parcul Someș Nord.

„THE COMMON”
Centrat în jurul unui spațiu deschis generos, parcul devine o platformă pentru toată lumea, în spiritul common-ului englezesc și al Volkspark-ului german. Acest luminiș luxuriant, care coboară ușor spre râu, este încadrat de plantații de copaci consistente și diverse (până la 200% noi), oferind o serie de atmosfere diferite într-un format compact.

RÂUL
Avem în vedere o relație privilegiată și intimă cu râul Someș, prin îndulcirea limitelor existente și crearea de noi conexiuni pentru a-i spori prezența, creând astfel un sistem mai amplu de parcuri orientate spre apă, Feroviarilor-Armătura.

PARCUL SĂLBATIC
Pe malul râului, parcul se bazează pe aspectul său sălbatic actual ca urmare a lipsei de întreținere, transformându-l într-o zonă sălbatică proiectată în mod conștient. Spre inima parcului, acesta devine o adevărată pădure cu arbori indigeni și specii perene. Combinând vegetația existentă și noile plantări, parcul sălbatic este proiectat ținând cont de caracterul său spontan și va atrage diverse specii sălbatice.

PARCUL URBAN
Parcul urban acționează ca un filtru între orașul care se dezvoltă rapid și zona protejată a râului. Numeroși copaci înfloriți alcătuiesc o atmosferă ușoară și colorată, pusă în valoare de o topografie moale și primitoare, pentru o grădină urbană surprinzătoare.

BUCLA
Bucla trebuie interpretată ca un dispozitiv de explorare, care unește toate aceste atmosfere diferite ale parcului și care conectează râul cu orașul, ca un gest simbolic care reunește trecutul și viitorul. Din punct de vedere peisagistic, ea pune în scenă succesiunea de variații cromatice a vegetației pe tot parcursul anului. Ca conector urban, oferă un cadru stabil, simplu, dar iconic, care facilitează diferite scenarii și sprijină dezvoltarea viitoare a parcului.


INTERVENȚII SIMPLE ȘI STRATEGICE

Designul se bazează pe calitățile și elementele deja existente pe amplasament, amplificându-le, reîncadrându-le și îmbogățindu-le. Un set de intervenții simple, dar strategice, sunt puse în aplicare pentru un impact maxim:

DESCHIDEREA SITULUI
- fără garduri sau garduri vii;
- crearea unor suprafețe simple cu utilizări multiple, atât în zona de luminiș, cât și sub copaci;
- utilizarea terenului nou achiziționat de-a lungul râului, în partea de sud, ca acces liniar la parc, în așteptarea unui posibil viitor drum;
- lărgirea tablierului podului nordic pe structura existentă pentru o legătură largă și accesibilă cu Parcul Armătura și cu gara.

TRANSFORMAREA “TERENULUI NIMĂNUI” ÎNTR-UN LUMINIȘ
Actualul teren sterp din mijlocul parcului este încadrat de noi copaci și astfel apare luminișul - spațiul comun.

DESCHIDEREA NOII ZONE COMUNE CĂTRE RÂU
O mică parte a digului este atenuată în partea de nord, făcând ca râul să fie vizibil în parc.

VIZIUNE ADAPTABILĂ, VIITOR REZILIENT

Structura parcului este puternică, dar și reziliență, capabilă să absoarbă incertitudinile actuale și o diversitate de viitoare posibile.

NOUL POD PIETONAL/PIETONAL DE SUD-VEST
Opțiunea 1: Urmează direcția podului rutier planificat. Creează din prima zi o trecere pentru traseul de ciclism Somes, folosind terenul recent achiziționat în sud, pe malul drept.
Opțiunea 2: Urmând direcția străzii Iuliu Coroianu, care duce spre gară. Se leagă de un ipotetic traseu ciclist Somes care rămâne doar pe malul stâng, dar care depinde de posibilitățile de achiziție a terenului.

PAVILION ÎN PARTEA “URBANĂ” A PARCULUI
Au fost identificate două locații cheie pentru echipamentul principal al parcului, în funcție de accesul principal corelat cu investiția imobiliară din sudul sitului. Unul, pe terenul de sport existent, asigurând un impact ecologic minim asupra parcului, precum și un punct de activare pentru colțul de sud-vest în așteptarea unor conexiuni urbane mai largi. Cel de-al doilea, la confluența tuturor fluxurilor principale, în spațiul cel mai urban al acestuia, oferind șansa ca restul parcului să profite de o suprafață naturală mai mare, neconstruită.

O PLATFORMĂ DESCHISĂ PENTRU INIȚIATIVELE CETĂȚENILOR
O caracteristică esențială a parcului deschis este aceea că poate absorbi o varietate de inițiative viitoare neprogramate de „bottom-up” ale cetățenilor, fără ca vreun grup restrâns să devină dominant. Structura parcului ghidează aceste inițiative, în funcție de caracterul lor, către partea “urbană” sau “sălbatică”, în timp ce toate rămân conectate prin bucla de legătură.