Impactul Patrimoniului Industrial in Regenerarea Urbana a unui Cartier Periferic in Bucuresti - Studiu de caz Malaxa

Autor(i):
Andi Dumitru
Îndrumători:
Alessandro Amedeo Frigerio
Oana Cristina Tiganea
Universitatea:
Politecnico di Milano
Facultatea:
Architecture and Urban Design
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Studiul investighează rolul jucat de patrimoniul industrial în procesele de regenerare urbană și examinează modul în care spațiile construite și deschise ale țesutului industrial, pot funcționa ca un propulsor al schimbării și ca o strategie de reamenajare prin reutilizare adaptivă. Mai mult, studiul investighează modul în care spațiile industriale abandonate pot fi reimaginate pentru a contribui la comunitatea locală și identitatea locală existentă a unui cartier periferic din București, afectat de procesul de dezindustrializare.

Printr-un studiu istoric, teza examinează procesele de industrializare și dezindustrializare care au modelat contextul actual al Bucureștiului, subliniind importanța Fabricilor Malaxa ca problemă relevantă la nivel de oraș, precum și un potențial proiect de regenerare urbană. Deși fabricile au fost recunoscute drept clădiri de patrimoniu cu valoare națională, problema a fost neglijată de autoritățile publice, creând astfel o întrerupere între oraș și cartierele sale periferice estice.

Pentru a înțelege măsurile adecvate care pot fi aplicate pe amplasamentul ales, s-au efectuat cercetări privind regenerarea urbană, printr-un studiu amplu de literatură precum și printr-o analiză a unor studii de caz de diverse scări și abordări, axate pe regenerarea urbană a zonelor industriale.

Pentru a lua o decizie informata cu privire la procesul de regenerare urbană, precum și pentru a înțelege diferitele potențialități și criticități ale sitului, s-au efectuat o analiză la scară urbană și o analiză a mediului construit a sitului, axate pe materialitate, degradare, utilizare, transformare etc. Analiza la scară urbană a evidențiat mai multe „noduri urbane” care ar putea ajuta la restabilirea conexiunii sit-oraș-cartier, în timp ce analiza mediului construit a evidențiat că, deși există încă un nucleu de activitate industrială, un mare grad de terenuri și clădiri sunt abandonate, avand un puternic potențial de dezvoltare pentru utilizări publice.

Partea finală a studiului cuprinde tot efortul de cercetare într-o propunere de proiectare. Propunerea investighează procesul de declanșare al transformării prin preconizarea unei potențiale faze pentru amplasament, trecând prin opțiuni și soluții pe termen scurt și mediu. Procesul definit este unul deschis și sugerat ca metodologie pentru un proiect pe termen lung de reapropriere a sitului Malaxa, prin care un sistem de interdependențe între mediul deschis și cel construit declanșează regenerarea întregii zone, păstrând în același timp nucleul industrial al acesteia. activ. Prin urmare, proiectul urmărește să definească un centru alternativ pentru oraș prin încurajarea mixului de utilizări, întărirea conexiunii sale cu trecutul și crearea de oportunități care să ajute la remodelarea identității locale, jucând un rol important în sustenabilitatea și dezvoltarea Bucureștiului.