Refuncționalizarea incintei fostului combinat Phonix Baia Mare și a coșului de dispersie cu înălțimea de 351.5 metri

Autor(i):
Sandu Andrada
Îndrumători:
conf. dr. arh. Gabriela Domokos-Pașcu
Universitatea:
Universitatea Politehnică Timișoara
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură și Urbanism
Localizare:
România

Comentariul autorului:

În majoritatea centrelor urbane de pe cuprinsul României incinte industriale de tradiție au fost abandonate și dezafectate ca urmare a finalizări activităților de producție. Multe dintre spațiile acestor foste fabrici nu au fost demolate pentru a se reutiliza amplasamentul dar nici refuncționalizate astfel încât au ajuns simple parcuri de ruine industriale neutilizate în prezent și fără viitor. Combinatul Phonix, un important brownsfield băimărean, conține unul dintre cele mai înalte coșuri de dispersie realizate din beton armat din lume (locul 8 la nivel mondial, locul 3 la nivel european). Această structură ce nu a fost încă clasată (deși există oportunități grație rarității sale) este nefuncțională încă de la începutul anilor 2000 dar continuă să atragă amatorii de senzații tari care o escaladează frecvent.
Proiectul urmărește realizarea unei strategii pentru transformarea incinte industriale într-un nucleu de interes pentru viața urbană băimăreană prin relocarea unităților de microproducție existente în zonă în interiorul fabricii respectiv propunerea unor noi funcțiuni și facilități publice care să atragă populația și în acestă parte a orașului.
Eforturile s-au concentrat pe zona publică, de intervenție cu funcțiuni de cultură și sport care înglobează și coșul de dispersie, punctul focus al strategiei. Astfel se dorește transformarea coșului într-un reper pentru evenimente culturale și sporturi extreme la nivel regional și de ce nu național profitând de prezența și gabaritele sale impresionante. La ultimul etaj al acestui obiectiv un lift panoramic și o terasă deschisă permit vizitatorilor un punct de belvedere unic asupra peisajului natural și antropic. În imediata apropiere a structurii se propune realizarea unui centru multifuncțional de sport și alimentație publică care ar completa funcțiunile propuse în coș. De asemenea strategia propune plantarea parcurilor și a spațiilor verzi cu floră specifică fitoremedierii pe termen lung a siturilor industriale.