Pastel

Autor(i):
Arh. Andreea Oana Cucu (AndCucu), Arh. Int. Adrian Ioan Ciorgovean (A. DE I. DESIGN)
Colaboratori:
Autor fotografii - Andreea Cucu și Tudor Cucu
Mobilier la comandă - Balama
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Brieful pentru amenajarea apartamentului denumit plastic „Pastel” a pornit de la cutumele și pasiunile cuplului, cu formare corporate, dar activând ca freelanceri, cu o bună parte din activitățile profesionale practicate de acasă. O împletire de taskuri necesare, programabile, organizabile, cu unele libere, vocaționale, realizate în aceleași spații în care universul locuirii își are centrul.
Apartamentul se află într-un bloc de locuințe colective finalizat la sfârșitul anilor ’80, în cartierul Drumul Taberei din București. De aceea, a fost abordată o rezolvare integrată, pe de o parte care să rezolve problemele numeroase de ordin funcțional, dar care să integreze simțurile estetice ale beneficiarilor și să iasă din partiul clasic al apartamentelor rigide. Astfel, au fost efectuate o serie de lucrări ce au ținut de decopertări, desfaceri finisaje existente, recompartimentări, schimbarea instalațiilor sanitare, electrice, șape, placări etc., fără intervenții la nivel de structură.
Acești parametrii au conturat principiile de mobilare, astfel că o cameră-dormitor a fost dotată cu o zonă de birou custom-made pentru ea, cu spații depozitare și polițe jucăușe, vopsite în culori pastel, asemenea pereților și tavanului, cu diagonale dinamice și culori calde, contrastante. Camera a fost completată cu o canapea de colț, extensibilă, pentru oaspeți și un colț de citit, compus din fotoliu, măsuță și aplică.
Livingul are de asemenea, funcțiune hibridă. Zona de home theatre (ecran special de proiecție, sistem audio surround, canapea de colț amplă) se juxtapune cu cea de birou, pentru el, unde, un blat din stejar masiv decupat custom, sprijinit pe două capre din lemn, împreună cu corpurile de depozitare stânga-dreapta, cu decupaje organice, delimitează și totodată integrează biroul zonei de zi.
Parapetul din zidărie original, dintre living și balcon, a fost păstrat și transformat în soclu pentru un bar cu blat din stejar masiv, unde, punctat de 3 pendule, concentrează sfera dezbaterilor și a desfășurării de board games.
Nișele jucate, asimetrice, de-o parte și de alta a ecranului de proiecție, au fost create special pentru a da un caracter ludic amenajării livingului. Cercul, arcada au fost elemente frecventate în formele spațiale, de la oglinzile decupate ale șifonierului din hol, până la nișele amintite (care se regăsesc și în holul de intrare), la masa rabatabilă din bucătărie și arcada desenată în dreptul ei, pe perete, la decupajele în fronturile mobilierului de bucătărie, la ușa dublă glisantă cu arcadă dintre coridor și bucătărie, până la ușa cu „hublouri” care împarte balconul în două spații cu funcțiuni diferite. Cealaltă jumătate a balconului, păstrează intimitatea unei “șezători” cu fotolii din ratan, perne confortabile, beneficiind de o pardoseală din parchet herringbone, din stejar.
Dormitorul matrimonial, care și-a păstrat funcția inițială, conține setul de pat și două noptiere, cu lămpi asimetrice (pendul și aplică) deasupra noptierelor, iar comoda din fața patului, cu uși și sertare, custom made, a fost înălțată pe picioare sferice din stejar masiv și echipată cu mânere ceramice în formă de tor. Oglinda-triptic de deasupra comodei intersectează trei cercuri cu diametre diferite, înscriindu-se în limbajul estetic al amenajării.
Baia, deși de dimensiuni reduse, prin cromatica luminoasă și finisajele asociate, contribuie la atmosfera de pastel a amenajării în întregul ei. Plăcile ceramice cu tușe colorate de acuarelă, cu inserții de cupru (bateriile sanitare), albastru (lavoar), piersică (mobilier lavoar) și lemn stejar (blat lavoar, nișe wc) definesc latura artistică și optimistă a beneficiarilor.
Iluminatul s-a diversificat pe tipuri de activități și zone de evidențiat – aplice rotunde (hol intrare, zona citit ea, bucătărie zona de luat masa, baie), bandă LED în scafă tavan (baie zona duș), plafoniere, pendule jucăușe.