Amenajare Cetățuia

Autor(i):
Autori:
Metapolis Architects: Mircea Munteanu, Cristian Panaite, Diana Sava, Mihai Șom, Ștefan Mirică
Atelier Mass: Silviu Aldea, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Verona Musteata, Robert Vasilut, Violeta Frisan.
Studio de peisaj Ana Horhat: Ana Horhat, Ivona Svinți, Claudia Uglea, Felicia Radoviciu
Colaboratori: Bogdan Simionescu, Alexandru Damian, Andrada Bolboacă, Ștefania Boca, Cătălin Pop, Erno Lenart, Roman Efros, Kevin Fenici

Asocierea dintre Metapolis Architects (Bruxelles, BE), Atelier MASS (Cluj, RO) și Studio de peisaj Ana Horhat (Cluj, RO) s-a coagulat cu prilejul participărilor la concursuri organizate de OAR începând din 2018. De atunci din această colaborare au rezultat concursuri câștigate pentru Cetățuia (Cluj, 2019), Parcul Est (Cluj, 2021) sau Lacul Morii (București, 2022) care se află momentan în diferite faze de studiu, precum și propuneri distinse cu alte premii la concursuri de soluții OAR. Individual fiecare birou are o experiență vastă în dezvoltarea și implementarea proiectelor de arhitectură, de interior, evenimente temporare și peisagistică în diverse locații și contexte culturale.

Atelier Mass este un birou de arhitectură din Cluj, fondat în 2011 de Aldea Silviu, Moga Marius, Sisak Camelia și Sisak Tamás, cuprinzând în prezent 7 persoane, din care 6 arhitecți. Portofoliul biroului cuprinde peste 200 de proiecte în mare parte realizate sau în curs de realizare, de la arhitectură la amenajări interioare, evenimente temporare și amenajări urbane, printre care:
- 2022 Expoziție Bánffy Miklós și Experience Room, Bonțida, Cluj – în curs de finalizare
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020 Muzeon, Cluj – muzeul evreilor din Transilvania
- 2019 Amenajarea Ansamblului Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2017 Deco Days, Cluj – scenografie eveniment
- 2013-2022 Electric Castle, Bonțida – scenografii, amenajări temporare și elemente vizuale la fiecare ediție a festivalului
- 2012 Head up!, Veneția – amenajarea Galeriei IRCCU în cadrul BAV
- 2010 Superbia, Veneția – amenajarea Galeriei IRCCU în cadrul BAV.

Metapolis Architects a fost fondat la Bruxelles de Mircea Munteanu și Cristian Panaite în 2013. În prezent cu 5 membri (arhitecți și urbaniști) la Bruxelles și București, biroul are în portofoliu proiecte complexe de reamenajări urbane, refuncționalizări, amenajări exterioare urbane cu o puternică componentă naturală, cât și proiecte de arhitectură. Majoritatea acestor proiecte au fost atribuite prin câștigarea respectivelor concursuri de soluții, în prezent aflându-se în diverse faze de implementare în Belgia, Elveția și România, de exemplu:
- 2022 Amenajare Parc Lacul Morii, București – locul 1
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020-prezent Masterplan regenerare urbană a unui cartier rezidențial Kolderbos, Genk, Belgia – locul 1
- 2019 Amenajare Ansamblul Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2017-2020 Masterplan Kasteelplein, regenerare urbană a unui cartier rezidențial, Lint, Belgia – locul 1
- 2017-prezent Amenajare Piața gării și parc linear pe malurile râului Sambre, Charleroi, Belgia – locul 1
- 2016-2018 Masterplan regenerare urbană Caerenberg și Keperenberg, Dilbeek, Belgia – locul 1
- 2013 Masterplan restructurare urbană sit industrial Winkler, Marly, Elveția – concurs Europan, locul 1.

Studio de peisaj Ana Horhat a fost fondat în Cluj în 2019. Activitatea biroului cuprinde proiectare spații verzi, în colaborare cu diverse birouri de arhitectură și urbanism din țară și din străinătate:
- 2022 Amenajare Parc Lacul Morii, București – locul 1
- 2022 Spitalul de Copii, Cluj – amenajări peisagistice
- 2021 Masterplan cetatea Aradului
- 2021 Piața Karl Liebknecht / Spații verzi în cartierul Grigorescu, Cluj
- 2021 Amenajare Parc Est, Cluj – locul 1
- 2020 MultipleXity, Timișoara
- 2019 Amenajarea Ansamblului Urban “Cetățuia”, Cluj – locul 1
- 2019 Canalul Morii, Cluj.
Biroul:
METAPOLIS ARCHITECTS, Atelier Mass, Studio de peisaj Ana Horhat
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
Su: 140295 m2

Comentariul autorului:

Dealul Cetățuia este acropola emblematică a orașului Cluj-Napoca, jucând o serie de roluri definitorii în istoria și viața orașului. Unele dintre aceste roluri sunt vizibile și recunoscute astăzi - punct de reper, punct de belvedere, destinație turistică și de agrement, în timp ce altele sunt mai puțin vizibile - natura geologică, ecologică și istorică/militară a dealului. Având în vedere o astfel de stratificare bogată, strategia logică de reproiectare este de a dezvălui toate naturile dealului în întreaga lor complexitate și interconectare.

DEZVĂLUIREA NATURII ASCUNSE A DEALULUI CETĂȚUIA

NATURA GEOLOGICĂ A DEALULUI
Sub formele de relief artificiale și stratul vegetal, situl găzduiește un patrimoniu geologic deosebit de bogat și dinamic. Straturile principale ale dealului s-au format inițial prin sedimentare în timpul erei geolocice Oligocen, acum aproximativ 30 de milioane de ani. Straturile inferioare de argilă mai moi corespund unei perioade în care această zonă era fundul Mării Paratethys, în timp ce straturile superioare de rocă mai solide dezvăluie retragerea mării, dar și extincția Grand Coupure, care a lăsat o bogată bază fosilă în strate. Mai târziu, râul Someș a erodat aceste strate, dezvăluind cuesta - aflorimentul stâncos de pe malurile superioare ale văii.

Această geodiversitate este dezvăluită pentru a face ca stratele să fie mai ușor de citit:
- fața stâncii este curățată de tufișuri;
- partea superioară este curățată de excesul de ziduri, pentru a face vizibilă zona stâncoasă; o nouă alee subtilă este realizată din beton cu agregate expuse;
- la poalele zonei stâncoase, o alee urmărește linia care separă cele două strate geologice, permițând explorarea lor și a fosilelor acestora.
Înconjurat de abundente plantații, dealul Cetățuia are un potențial urban (simbolic, estetic, funcțional și ecologic) puțin folosit de oraș și pentru oraș — el este în același timp loc al memoriei unei citadele încă vizibile, loc al contemplației, loc al recreerii active, sportului și culturii, precum și un plămân verde pentru întreaga zonă.

FORMAREA PEISAJULUI: PROCESE DE ADIȚIE ȘI SUBSTRACȚIE
Setul de instrumente de reproiectare propus se bazează pe logica istorică a proceselor de formare a peisajului: o secvență de adăugiri și substracții, atât naturale, cât și artificiale.
Adaos natural: sedimentarea straturilor geologice, depunerea solului, infiltrarea și acumularea apei, dezvoltarea vegetației;
Adăugare artificială: conformarea fortificatiei de pământ, colonizarea platourilor și a versanților cu clădiri, ziduri de sprijin, drumuri, alei și scări, cultivarea peisajelor productive;
Subtragere naturală: eroziunea majoră a malului abrupt al Someșului, eroziunea internă și de suprafață a apelor pluviale, sistemul de peșteri naturale, alunecări de teren;
Subtragere antropică: excavații pentru locuințe troglodite în stratele stâncoase, excavații pentru șanțuri (militare, de drenaj), excavații pentru construcția de clădiri, ziduri de sprijin, drumuri, alei și scări.

CARACTERUL ISTORIC/MILITAR AL DEALULUI
Fiind un martor venerabil al istoriei orașului, dealul are multe povești de spus.
Inițial, așezarea orașului a fost determinată de prezența topografică specială a dealului de-a lungul cursului râului. Odată cu construcția fortificației Vauban în secolul al XVIII-lea, potențialul militar al dealului
este maximizat. Construcția turnului de parașutism două secole mai târziu urmează în continuare această
logică militară.
Redescoperirea potențialului natural
- reconstruirea celor câteva segmente atinse în anii ‘70;
- nivelarea microprotuberanțelor de pe versanți;
- curățarea versanților de vegetația joasă și medie pentru a dezvălui o pantă militară clară, cu iarbă
îngrijită și cu copaci ocazionali care permit o vedere deschisă sub coroana lor înaltă
- definirea unui platou sobru în interiorul fortificației, un spațiu comun, capabil să găzduiască o varietate de funcțiuni;
- definirea aleii de gardă pe coama fortificației
Turnul de parașutism este pus în scenă prin dezvoltarea imediat în afara parcelei sale a unui dispozitiv de activități - un sistem de porticuri foarte ușoare - capabil să găzduiască mai multe funcții care deservesc zonele de parc din jurul turnului. Atunci când porțile parcelei sunt deschise, acest dispozitiv de activități creează o nouă centralitate în jurul turnului, legând întregul parc.
Urmele peșterilor troglodite devin parte a unuia dintre traseele tematice care traversează parcul.

NATURA ECOLOGICĂ A DEALULUI
Parcul se află la punctul de intersecție a două ecosisteme: coridorul râului Someș, pe de o parte, și creasta împădurită a dealurilor nordice, pe de altă parte. Urmele unei biodiversități structurale dezvăluie un sistem stratificat, de la zonele umede inferioare, trecând prin versanții productivi din sud, apoi prin pajiștile superioare și stratele stâncoase, ajungând în cele din urmă la pădurile superioare.
Prin consolidarea acestei structuri peisagistice latente, dealul devine parte a două parcuri metropolitane, care conectează nu numai viața vegetală și animală, ci și cartierele din jurul său.

REZILIENȚĂ PRIN PROIECTARE
Mergând cu un pas mai departe decât combaterea riscului (de alunecare de teren) într-o manieră reactivă și hiperinginerească, proiectul abordează problema holistic: lucrând cu natura, mai degrabă decât împotriva ei.

Înțelegerea, protejarea și punerea în valoare a fenomenelor naturale/geologice
O privire retrospectivă asupra istoriei locale a intervențiilor umane cu impact asupra stabilității dealului relevă faptul că sezoanele cu furtuni extreme sunt corelate cu alunecări de teren pe deal (1970, 1999 și 2010) și în contextul schimbărilor climatice, astfel de evenimente vor deveni din ce în ce mai frecvente.
O serie de măsuri de retenție, drenaj și stabilitate sunt concepute în completare pentru a aborda această problemă urgentă.
- la nivelul de sus - platoul - retenția este esențială. Noile corpuri de apă, dar și o selecție de vegetație adecvată rețin apa și o descarcă mai lent la vale, funcționând ca un tampon crucial în amonte în caz de furtună;
- la poalele stratelor stâncoase permeabile, un drenaj de mari dimensiuni colectează apa care ajunge totuși la acest nivel, pentru a o canaliza sub stratele impermeabile de argilă, eliminând astfel riscul de eroziune a stratului superior al solului;
- în plus, acest sol vegetal de pe straturile impermeabile este plantat cu vegetație de reținere a apei;
- la poalele dealului, sunt amenajate grădini pluviale pentru a reține în final apa de ploaie înainte de deversarea eventualului execes rămas în râu.
Astfel, parcul devine o componentă integrată în sistemul hidrologic al râului Someș.

UN ECOSISTEM INTEGRAT
Natura dezvăluită și consolidată a peisajului devine un ecosistem integrat de logici simbiotice: adevărata natură a Dealului Cetățuia.