Next Nature

Autor(i):
Autori Principali: Darius Reznek, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS)
Coautori: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)
Biroul:
Karres en Brands, în colaborare cu UAUIM
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca

Comentariul autorului:

Next Nature
Viziune pentru Amenajare Parc Est, Cluj Napoca

AUTORI PRINCIPALI: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V)
COAUTORI: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)
ADRESĂ: Str. 25 Octombrie 1944, Cluj-Napoca 400394, România
BENEFICIAR: Cluj-Napoca Municipality

Propunerea realizată de Karres en Brands împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu s-a clasat pe locul al doilea în cadrul concursului internațional de Amenajare Parc Est din Cluj-Napoca. Proiectul are ca și scop realizarea unei
viziuni prin care această amenajarea poate să devină model pentru parcul românesc de mâine și în același timp o sursă de inspirație care se extinde mai departe decât Cluj-Napoca și stabilește agenda pentru spațiile verzi din toată România.

În aproprierea unuia dintre cei mai aglomerați poli ai vieții urbane din Cluj se află ascunsă o oază ecologică remarcabilă. Aici specii exemplare de fauna si floră au prosperat într-un ecosistem bogat care s-a extins de-alungul timpului pe zone vaste din partea de est a Clujului. Conturat inițial prin relația sa cu peisajul transilvănean, Clujul a avut întotdeauna o legătură specială cu contextul său natural. Astăzi, Cluj-Napoca este un oraș vibrant, plin de energie, inovație și potențial. Un oraș cu rădăcini în istorie, dar cu ambiții curajoase pentru viitor, unde lumea rapidă a tehnologiei se întâlnește cu istoria bogată a Transilvaniei..

Cu toate acestea, pe măsură ce orașul se dezvoltă, zone extinse de natură devin „urbanizate” și în același timp zonele sălbatice existente sunt împinse la periferie și înlocuite cu grădini și parcuri îngrijite. Fiind una dintre puținele comori rămase în oraș, biotopul natural al zonei umede a fost acum redus la o fracțiune din ceea ce a fost cândva. Înconjurat de viața agitată a orașului, de dezvoltări rezidențiale vechi și noi și de infrastructură, zona umedă reușește încă să prospere, ca o dovadă a
caracterului persistent al naturii.

În contextul acestui proiect, considerăm că soluția se regăsește în descoperirea unei lumi care a trecut neobservată de-alungul timpului. O pledoarie pentru redescoperirea calităților și minunilor ascunse ale sitului dat și încorporarea lor în viața orașului. Propunerea noastră are ca și scop nu doar oferirea unui răspuns spațial la cerințele concursului, ci și realizarea unei platforme pentru redescoperirea naturii ca parte rezistentă a orașului și pentru oferirea unei metode de a încadra interacțiunea dintre contextul creat de om și sălbăticie.

Next Nature
Next Nature înseamnă reîncadrarea a ceea ce înțelegem ca natură și urbanitate și a
modului în care acestea două interacționează. Un parc în care în loc să se respingă,
urbanul și naturalul coexistă și prosperă definind un nou tip de peisaj urban: Next Nature. Next Nature reprezintă un parc în care situl natural nu este uitat sau izolat, ci se deschide spre oraș, devenind o parte integrantă a acestuia. Această intersecție este modul perfect de reproducere pentru un mediu urban sănătos și rezistent la climat. Un parc specific proiectat pentru situl ales, unde orașul și natura se întâlnesc, iar
toate tipologiile de spații publice și verzi sunt o extensie a sitului în sine. Un parc în care natura se deschide spre oraș și, prin urmare, un caleidoscop de posibilități.

De la planificarea segregată la natura următoare incluzivă
Cadrul principal al planului este definit de necesitatea de a maximiza interacțiunea dintre natură și oraș, oferind în același timp o armătură naturală robustă care să
asigure conservarea habitatelor naturale existente. Câteva coridoare verzi și albastre urmează liniile topografice existente și condițiile apei și conectează pârâul Becaș și biotopul natural peste livadă. Aceste artere albastre definesc, cu intervenții minime, o formă de peisaj extrem de robustă și performativă. Ele aduc caracterul luxuriant al peisajului înconjurător în inima livezii și creează un sistem natural de apă care va păstra biotopul protejat. Intersecția dintre aceste două lumi va genera condiții noi și interesante, iar experiențele vor oferi coloana vertebrală naturală de-alungul căreia întregul parc să se poată dezvolta natural.


Conectivitate - Ramuri Urbane
„Ramurile Urbane” reprezintă puntea de interacțiune dintre biotopul protejat și grădina vibrantă a orașului. Aceste puncte terminus ale traseelor majore, fie din parc, fie din cartierele înconjurătoare, oferă perspective unice ale
biotopului, dezvăluind frumusețea acestuia și încadrând vederi importante. Acestea se extind spre biotop, însă fără a traversa această zonă, cu rolul de a oferi o experiență sublimă a naturii. Limbajul spațial al acestor conexiuni este asemănător ramurilor unui copac și precum păsările, așa și locuitorii din jur se întâlnesc și interacționează pe aceste trotuare suspendate. Spre nord, ele șerpuiesc elegant între copacii existenți și ajung în zona umedă, oferind un punct de intrare spectaculos, fiind în același timp un element surpriză pentru vizitatori.

Peisagistică - De la livadă la o matrice în continuă transformare
Caracterul și structura subliniară a livezii formează baza noii grădini. Reconfigurarea acestor structuri si
inventarea unui parc romantic ca și un decor, ar însemna ignorarea completă a sitului existent. În schimb,
propunerea se focalizează pe dezvoltarea noii grădini pornind de la structura livezii existente. Combină tehnici de grădinărit din trecut, cum ar fi rotația culturilor, cu intervenții tectonice puternice pentru a defini o matrice vie. Un cadru în continuă schimbare și adaptare la nevoile orașului. O grădină pentru experimentare. Practicile de grădinărit sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a curăța și de a revigora solurile și vor îmbunătăți calitatea sitului fără intervenții drastice. Noua grădină urbană va fi un peisaj dinamic în continuă schimbare, care crește și se adaptează la nevoile și cerințele utilizatoriilor săi. Această matrice vie va dobândi imediat sens și coerență. Va fi un spațiu extrem de activ și experimental, în același timp izbitor de familiar. Un mozaic de pajiști, natură și zone active care descriu într-un mod versatil încăperi verzi de diferite dimensiuni. Structura spațială este susținută de coregrafia coerentă dintre zonele împădurite și copaci. Pornind de la liniile existente și structurile de plantare, acestea se extind pe întreaga suprafață și definesc o experiență spațială bogată și dinamică.

Activare - De la barieră la o axă centrală activă
Străpungerea întregului sit și conectarea tuturor subzonelor sale este realizată pe amprenta fostului drum din
livada. Această relicvă a trecutului este transformată într-un conector puternic și o platformă pentru viața urbană. Se întinde spre sud pentru a face legătura cu parcul sportiv Gheorgheni și se întinde spre Lacul 4 și 5 sub forma unui balcon spectaculos. Pe lungimea sa, zonele pentru sport, activitate și cultură sunt grupate în puncte
importante care definesc micropiațete, locuri de întâlnire. Această axă nou definită va concentra viața vibrantă a parcului în contextul peisager de pajiști, zone împădurite ori plantate, devenind axa de activare a parcului.

Arhipunctură vernaculară urbană
În cadrul acestui mozaic peisagistic captivant, o serie de intervenții arhitectonice mediază relația dintre om și natură cu scopul de a activa parcul. Această familie de elemente arhitecturale variază de la bănci și zone de joacă în natură până la turnuri de observație, săli de sport și pavilioane culturale. Pavilioanele mai mari și celălalte clădiri sunt contextualizate prin reinterpretarea tipologiei tradiționale a verandei și prin proiectarea acestui
concept în viața urbană. Realizate integral din lemn, cu acoperișuri placate cu țigle de plastic reciclate, clădirile vor fi o mărturie pentru identitatea și ambițiile de durabilitate ale Clujului.

Lacul 3
Aceasta zonă va deveni o scenă albastră nouă și interesantă pentru viața urbană. Tărmurile sale capătă diferite intensități și caractere, de la rezervație naturală protejată la intrarea vibrantă în parc până la parcul de cartier la scară mică. Parcul albastru este o strategie care reunește toate aceste fațete în jurul apelor Lacului 3. În sud, o familie de intervenții legate între ele printr-un traseu șerpuit de parc ghidează vizitatorul de-a lungul apei și în parc. Poziționate cu grijă, ele încadrează calități specifice ale site-ului și oferă locuri pentru adunare, odihnă de activitate. La nord, un set similar de intervenții la scară locală unește relația dintre lac și cartierele din jur. Acestea oferă locuri de joacă subtile și spații pentru activitatea comunității, profitând în același timp la maximum de peisajul natural. În centrul intervențiilor, noua piață a parcului reunește aceste lumi și oferă o intrare emblematică în parc. Acest hibrid între clădire, parc și pod se întinde și se conectează la toate caracteristicile importante ale contextului, oferind o vedere spectaculoasă asupra parcului și a naturii.