Piața Sfatului - Propunere concurs de soluții

Autor(i):
Narcisa Ioniță, Vlad Voicu, Laura Tiron, Cosmin Gandore
Biroul:
Voicu & Ionita Architects
Localizare:
România, jud. Brașov, Brașov

Comentariul autorului:

„Cetatea” este o parte importantă a Brașovului și o oglindire a identității și moștenirii sale culturale. Farmecul centrului vechi vine din melanjul de spații publice care, conectate prin străzi pietonale, formează un nucleu de activități sociale.
Piața Sfatului se învecinează cu curtea calmă Honterus, cu strada pietonală activă Republicii, cu piața „secretă” George Enescu, cu strada aglomerată Mureșenilor, cu trei muzee și numeroase spații comerciale. Scopul pieței nu este doar de a media aceste spații diferite, ci și de a articula noi posibilități.

Pavajul reacționează la aceste circumstanțe diferite, se țese mai strâns și mai structurat aproape de Casa Sfatului și își schimbă configurația atunci când interacționează cu clădiri, pasaje sau străzi învecinate.
Piața devine o platformă publică în care diferitele zone ‘se joacă’ împreună, în timp ce se conectează la spațiile adiacente într-un mod continuu, fără întreruperi.

Ținând cont de moștenirea culturală a zonei, a fost necesară introducerea subtilă în spațiul public a unor elemente ce amintesc de istoria locului. Una dintre modalități a fost reutilizarea materialelor existente - după îndepărtarea pavajului, tot ceea ce poate fi refolosit ca pavaj va fi periat și tratat, în timp ce bucățile sparte de marmură pot fi folosite la fabricarea băncilor.

Fântâna amplă propusă primește rolul binemeritat de a susține caracterul activ și vibrant al pieței, servind ca loc versatil în care oamenii se pot angaja în interacțiuni sociale.

Prin caracterul său comercial, complementar celui spiritual al Bisericii Negre, Piața Centrală împreună cu Curtea Honterus au format întotdeauna simbolurile orașului. Pe vremuri, piața era animată de negustorii care iși expuneau mărfurile pe mesele de lemn, pe țesături sau în coșurile de răchită așezate pe trotuar. Căldura moale a lemnului natural lucrat manual de oameni și metalul de culoare inchisă formau o atmosfera specifică. Cu grijă pentru materialitate, aflându-ne într-un context istoric atât de bogat, propunerea noastră a încercat să manifeste virtuțile ascunse ale acestui loc prin introducerea acestor materiale ca parte integrantă a designului pieselor de mobilier urban, adaptându-l la nevoile zilelor de azi.