Boutique Hotel - Orașul Brașov

Autor(i):
Duțu Andreea Cristina
Îndrumători:
șef de lucrări dr. arh. Ioan Miloș
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” - București
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: 5S+P+2E / Sd: 6036 m2 / Su: 5509 m2 / POT: 39 / CUT: 1.46

Comentariul autorului:

Orașul Brașov este poarta de intrare în Transilvania și inima istorică a României moderne. Reprezintă o fuziune între vechi și nou, unde călătorul fascinat de cultură și natură se poate reîncărca cu energia vibrantă a orașului. Există numeroase motive pentru care Brașovul este epicentrul turismului în România. Atractiile turistice asigură că Brașovul va continua să crească și să își clădească un viitor și mai impresionant. Oașul ascunde un vast catalog de monumente umitoare, printre care se numără și Cetățuia de pe dealul Straja.

Situl studiat se află într-o zonă în care predomină locuințele individuale, o zonă vie, activă, care a determinat un sistem complex de viețuire din care s-a născut o comunitate aparte. Cultura reprezintă un element esențial al acestui spațiu. Proximitatea față de simboluri cu o încărcătura istorică puternică, precum Cetățuia sau Centrul Vechi al Brașovului, a dus la formarea unui caracter cultural deosebit care și-a pus amprenta asupra zonei analizate.

Legătura dintre sit și natură este una foarte puternică, care va determina în mod absolut volumetria și conceptul arhitectural al propunerii. Zona studiată beneficiază de o poziționare privilegiată, directă cu natura și are posibilitatea de a da naștere unor spații deosebite, de care locuitorii arealului sudiat au nevoie.

Intervenția își propune să accentueze identitatea culturală a locului, punând în valoare simbolurile arhitecturale și istorice ale orașului ce se află în vecinătatea sitului. Construcția propusă se va raporta la specificul zonei, fără să își impună dominanța.

Viitoarea construcție va reprezenta un liant prin care comunitatea să aibă acces la spațiul natural al pădurii din apropiere. Această relație va fi stabilită prin intermediul unor terase amenajate, publice, deschise, care să transforme situl într-un nucleu viu ce invită observatorul să parcurga spațiul. Va fi creat un dinamism aparte care va anima zona și va îmbunătăți calitatea sa urbană.

Propunerea arhitecturală va răspunde și unei nevoi funcționale dată fiind poziționarea într-un context istoric, aceea de cazare.

Proiectul își propune să aducă beneficii celor ce locuiesc în vecinătatea sitului, pentru îmbunătățirea palierului social, prin crearea de spații dedicate, cum ar fi săli de conferință, restaurante etc.

Inspirația conceptului arhitectural își are rădăcinile în tradițiile specifice ale zonei, amprenta culturală a locului și în imaginea vechiului oraș.

Silueta terenului în pantă și amplasamentul în inima unui spațiu verde, au dat naștere la multiple decizii volumetrice după care s-a modelat volumul exterior și interior al propunerii arhitecturale. Modul de desfășurare a zonificărilor funcționale în trepte a condus la crearea unor înșiruri de legaturi orizontale și verticale între diverse terase amenajate, care devin esențiale în conceptul proiectului prezentat. Inspirația din natură se citește încă de la prima imagine a volumului, până la scheletul de susținere a acestuia. Sistemul structural a luat naștere prin metamorfozarea și stilizarea elementului central al pădurii – trunchiul copacului.