Centrul pentru seniori „Dâmbul oilor” - Nucet

Autor(i):
Tamas George
Îndrumători:
conf. doctor arh. Lepădatu Dan
șef lucrări doctor ing. Arghiroiu Ovidiu
Universitatea:
Universitatea din Oradea
Facultatea:
Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: D+P+1E / Sd: 5513 m2 / POT: 14 / CUT: 0.26

Comentariul autorului:

Situat în sud-estul județului Bihor, orașul Nucet poartă asupra sa amprenta sovietică datorită exploatărilor miniere care s-au realizat în zonă în perioada 1950-1960. Dezvoltarea puternică și schimbările alerte din acea perioadă în ceea ce privește aspectul zonei sunt cel mai bine evidențiat prin zicala: „Oricând din deal el face-o vale.”
Orașul este caracterizat de peisajele montane și de caracterul pitoresc al locului. Localizat pe un deal la limta zonei intravilane, situl propus în cadrul proiectului Centrul pentru seniori „Dâmbul oilor”, are o formă alveolară, fiind o zonă ferită de agitația cotidiană, aproape un loc în care timpul are o altă curgere.
Locul este caracterizat de pădurile de foioase care împrejmuiesc terenul pe trei laturi, cea de-a patra latură oferind o priveliște de ansamblu asupra întregii zone.
Proiectul gravitează în jurul zicalei mai sus menționate „Oricând din deal el face-o vale”, sugerând de data aceasta transformarea zonei „Dâmbul oilor” într-un loc destinat vârstnicilor, menit să le ofere acestora un cadru ideal pentru pensionare.
Proiectul este orientat atât spre exterior cât și spre interior, valorificând peisajele și același timp oferind vârstnicilor activități menite să le stimuleze fizicul și psihicul.