Amenajarea malurilor Râului Cibin, Traseu pietonal și pentru biciclete

Autor(i):
arh. Eugen Bănuță, arh. Mădălina Mihaela Toma
urb. peisag. Ioana Aflorei, urb. peisag. Nicoleta Dobre, urb. Lucia Cozma
Biroul:
FIP CONSULTING
Colaboratori:
NOVENSA, AQUACON PROIECT, WALHALLA INVEST
Localizare:
România, jud. Sibiu, Sibiu
Parametri:
RH: - / Sd: 20000 m2

Comentariul autorului:

Privit în contextul orașului Sibiu, râul Cibin reprezintă o zonă cu potențial de valorificare a elementelor naturale, dar și de integrare în oraș.

Obiectivul principal al amenajării este crearea unor spații publice vibrante, destinate unui număr mare de utilizatori, propunând un context atractiv și de calitate, contribuind la dezvoltarea zonei. Soluția propusă abordează râul ca pe un coridor verde, prin crearea unei relații între cadrul natural și cel antropic.

Design-ul propus al amenajării este de tip liniar - minimalist, tocmai pentru a se integra mai bine în cadrul natural, urmând cursul râului. Compoziția amenajării are la bază contextul urban cu funcțiunile existente, direcțiile de parcurgere și conexiunile cu podurile, relaționarea cu stațiile de transport urban, controlarea perspectivelor raportate și la malul învecinat și nu în ultimul rând, vegetația existentă care definește imaginea râului, un „coridor al sălciilor”.

De-a lungul traseului, trecătorul va descoperi “buzunare” de odihnă tratate diferit, la nivel de mobilier urban/textură/cromatica vegetației, tocmai pentru a crea diversitate și a-l determina să parcurgă întregul traseu amenajat.