SERA Eden

Autor(i):
arh. Corvin Cristian
peisag. Nicolas Triboi
arh. Șerban Roșca
arh. Petru Lăluț
Biroul:
Corvin Cristian Studio, Atelier Foaie Verde, Workroom Architecture
Colaboratori:
Executant / Builder: Adela Construct
Peisagism / Landscaping: peisag. Arina Boariu, arh. Codruța Pop
Identitate grafică, denumire / Graphic identity, naming: Corvin Cristian Studio
Iluminat / Lighting: Greentek
Fotografie / Photography: Laurian Ghinițoiu
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P / Sd: 414 m2 / Su: 399 m2 / POT: 14 / CUT: 1.40

Comentariul autorului:

SERA Eden este o structură ușoară de schele care adăpostește un bar și un restaurant, parte a unei încercări mai ample de revitalizare a grădinilor din jurul neglijatului conac Brătianu din centrul Bucureștiului. SERA Eden a reușit, cu efort minim, să aibă un impact maxim asupra vieții sociale din București, devenind de la deschiderea sa unul dintre cele mai de succes spații publice dintr-un oraș care duce lipsa de acestea. Spațiul său basilical devine, în timpul iernii, un adăpost atât pentru plante exotice, cât și pentru oameni.

Se învecinează cu ambasada Vietnamului pe o latură, cea a Ungariei pe cealaltă latură și o seră în spatele gardului din curtea din spate. O astfel de vecinătate ne-a inspirat să transformăm o structură existentă într-o casă de sticlă. Practic, terenul Ambasadei Vietnamului aparține Vietnamului, așa că este firesc ca bambusul să crească la granița sa.

Schela de țevi întărește o structură tipică de seră. Tabla ondulată este utilizată pentru cei câțiva pereți opaci, accentuând imaginea de construcție provizorie. Pardoseala este din cărămidă. Singurul material contrastant este marmura albă, groasă, a tejghelei barului, un indiciu discret către lumea cocktailurilor și a băuturilor spirtoase. Peisagistica este partea crucială a proiectului. În loc de a urma direcția tradițională, ordonată si rectangulară pe care clădirea ar fi impus-o, am contrazis-o cu forme organice, sinuoase, pentru a contrasta atât clădirea istorică existentă, cât și volumul geometric din sticlă. Aceste forme vor conlucra cu vegetația sălbatică si exotica (bambus, ginko biloba) ce va crește în următorii ani și vor oferi vizitatorilor un traseu labirintic pe care să îl exploreze.

Au trecut patru anotimpuri de la deschiderea SERA Eden. Natura a preluat controlul și acum sera se contopește cu vegetația în rapidă creștere. Cu cât este mai puțin vizibilă, cu atât am atins mai bine scopul nostru: o adiție transparentă și discretă la ceea ce pare a fi un parc public. SERA, deși privată și susținută de activitate comercială, este în multe aspecte un parc pentru comunitate, o premieră în peisajul Bucureștiului.