Sediul Aragon Grup

Autor(i):
Mihai Ene, Adela Ene
Biroul:
Ene+Ene Arhitectură
Colaboratori:
Lindab Romania - structură, constructor
Customplan Engineering - instalații
Aragon Grup - constructor
Localizare:
România, jud. Ilfov, Ștefăneștii de Jos
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 2902 m2 / Su: 2573 m2 / POT: 21 / CUT: 0.19

Comentariul autorului:

Șansa de a construi într-un peisaj cvasi-rural poate reprezenta, în aceeași măsura, atât o oportunitate, cât și o provocare arhitecturală.
Situl, aflat în Ștefăneștii de Jos, o localitate la nord de București, în proximitatea autostrăzii A3, se găsește într-o zonă prevăzută a se dezvolta, în viitor, ca un teritoriu cu caracter industrial și comercial. Până în prezent, toate terenurile din împrejurimi au fost destinate producției agricole, mai exact, cultivării de rapiță și grâu, astfel că intervenția noastră este prima de acest fel, pe o rază foarte mare.
Clădirea constituie sediul grupului de firme Aragon, un constructor român specializat în pardoseli de terrazzo și cuprinde un cumul de funcțiuni complementare caracteristice unui asemenea tip de program: un spațiu de interacțiune cu clienții - showroom pentru mostre de pardoseli și produse din terrazzo, o zona de birouri, depozitari, laborator, spatii de producție, vestiare, precum și o parcare acoperită.
Dintre elementele care au stat la baza configurării generale a clădiri, proporția atipică a terenului a fost hotărâtoare, acesta având raportul dintre deschidere și adâncime de aproximativ 1/10. Astfel, ținând cont de necesitățile spațiale din tema de proiectare, o dezvoltare liniară a viitorului obiect arhitectural s-a conturat ca fiind, practic, inevitabilă. Luând în calcul posibilitățile și particularitățile sitului, o serie de funcțiuni necesare proceselor de expunere, depozitare și producție au fost organizate într-o succesiune rațională.
Un alt reper important preluat din analiza contextului s-a dovedit a fi chiar autostrada București – Ploiești, care, în ciuda faptului că nu constituie un acces pe teren, reprezintă, prin vecinătatea ei, un punct de vizibilitate însemnat asupra clădirii. Acest aspect ne-a sugerat posibilitatea de a lucra cu fațadele într-o manieră aproape grafică, însă folosind litera supradimensionată ca pe un element arhitectural, volumetric. Am profitat, astfel, și de potențiala reclamă gratuită oferită clientului, prin expunerea foarte vizibilă către autostrada a numelor firmelor acestuia.
Aproximativ două luni pe an, între aprilie și mai, câmpurile care înconjoară terenul, cultivate pe suprafețe mari și de mult timp cu rapiță, înfloresc spectaculos cu flori galben aprins, o imagine, fără îndoială, puternică. Involuntar, dar mai degrabă nu, această imagine ne-a impresionat la contactul inițial cu situl și ne-a influențat decizia de a folosi aceeași culoare pentru cea mai mare parte a volumului clădirii. Într-o logică similară, culoarea și textura pământului arat, de un gri foarte închis, atât de caracteristice locului în celelalte anotimpuri ale anului, servesc și ele ca inspirație pentru tratamentul zonei de contact a fațadelor cu solul. Ne place să ne imaginăm că, în viitor, când vecinătățile vor fi, inevitabil, construite, imaginea clădirii va rămâne ca memorie a câmpurilor înflorite de rapiță.
Configurația spațială liniară a clădirii este obținută prin repetarea de 20 de ori, la un pas de 6m, a unui cadru prefabricat de oțel, cu deschidere de 18 m și înălțime liberă de 6.20 m ce permite ca, în anumite zone, să existe supante sau etaje, necesare unor funcțiuni precum zona de birouri, sala de mese, sau atelierele. Liniaritatea dominantă este întreruptă vizual și funcțional, la nivelul parterului, de un interval liber format din trei travei, cu rolul de spațiu de parcare acoperită, pe dublă înălțime. Acest volum liber va putea permite o extindere in viitor, în eventualitatea (care deja se conturează) a necesitații suplimentării spațiilor interioare.
Toate cele patru fațade sunt organizate în trei registre orizontale, o decizie arhitecturală care subliniază caracteristica definitorie a acestei clădiri – lungimea. Din punct de vedere constructiv, fațadele ventilate sunt proiectate în sistem de casete structurale metalice prevopsite, aparente la interior, termoizolate cu vată minerală bazaltică și finisate diferențiat la exterior în funcție de registrul orizontal căruia îi aparțin. Pentru cel de la bază, profitând de expertiza și deschiderea către experiment a clientului-constructor, am testat și dezvoltat panouri de 100/60 cm montate pe substructură metalică, dintr-un material folosit în prezent pentru pardoseli, via rustik, un aglomerat gri închis, din agregate de granit lipite cu o rășină poliuretanică flexibilă, transparentă, stabilă la UV și rezistentă la apă. Registrul de mijloc, o suprafață din tablă ondulată, gândită pentru a servi drept fundal pentru litere metalice volumetrice de 125 cm înălțime, prevopsite alb mat și luminate din spate, anunță proprietarul și marchează toate intrările și este demarcată de celelalte două prin intermediul unor profile orizontale. Registrul superior este finisat cu fâșii cu secțiune transversală triunghiulară, dispuse vertical, din tabla prevopsită. Ferestrele de la etaj sunt mascate și protejate, cel puțin pe timpul zilei, cu ajutorul acelorași elemente verticale, dar din tablă fin perforată.
Spațiile interioare, indiferent de funcțiunea lor, adoptă o estetică industrială, cu elemente structurale, intradosuri de planșee și învelitori din tablă cutată, instalații electrice și de ventilație, toate expuse, care, împreună, participă la expresia arhitecturală generală. Având în vedere specificul activității grupului de firme Aragon, o atenție deosebită a fost acordată pardoselilor de diferite tipuri, în acord cu funcțiunile pe care acestea le deservesc. Zona de showroom, puternic vitrată, aflată în relație directă cu drumul de acces, precum și spațiul destinat birourilor de la supantă, au pardoseli din terrazzo, o suprafață nobilă, într-un contrast dorit cu aspectul frust al restului elementelor ce definesc atmosfera interioară, iar pentru restul spațiilor, fie ele depozite, spații de producție, laboratoare sau vestiare, s-au folosit pardoseli industriale.