Parc DN3C

Autor(i):
PRÁCTICA (Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramón Sierra)
Biroul:
PRÁCTICA
Colaboratori:
Colaboratori: Raúl Brito, Sarah Aillón, Iván Iglesias, Costan Svinti
Imagini: Kelvin Ho
Localizare:
România, jud. Constanța, Constanța
Parametri:
RH: P / Sd: 365 m2 / Su: 365 m2 / POT: 2 / CUT: 0.02 / Cost: 117 €/m2

Comentariul autorului:

Stabilind un echilibru între habitatele pentru oameni și habitatele pentru floră și faună, acest proiect își propune să încurajeze biodiversitatea prin ecosisteme variate, să invite o gamă diversă de oameni să folosească spațiul prin diferite programe și să celebreze contextul înconjurător printr-un design adaptat.

În primul rând, parcul DN3C acționează ca un hub ecologic care ancorează rețeaua verde din cadrul orașului Constanța și creează habitate ecologice variate pentru a susține biodiversitatea. Valorificând condițiile existente, proiectul lucrează cu, și nu împotriva topografiei și atenuează vânturile puternice predominante în zonă pentru a crea microclimate confortabile.
În plus, parcul DN3C deține potențialul de a servi drept conector urban, făcând legătura între rețeaua de biciclete și căile pietonale existente și viitoare și amplificând utilizările și dezvoltările din jur. Designul creează "camere" verzi la diferite scări, care servesc drept platforme pentru a sprijini activitățile zilnice până la evenimente speciale mai mari, în toate anotimpurile. De la oferirea de momente de răgaz la servirea ca un avantaj la nivelul întregului oraș, parcul oferă o multitudine de invitații de petrecere a timpului, atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori.


1. Hub Ecologic
Parcul DN3C este conceput ca un nod cheie care consolidează rețeaua existentă de spații verzi din cadrul orașului Constanța și servește ca o continuare a coridoarelor verzi. Astfel, proiectul susține un sistem de noduri biodiverse care sunt apropiate unul de celălalt pentru a garanta continuitatea habitatelor ecologice.

Vântul, un element natural fundamental, devine o strategie de proiectare importantă care modelează parcul. Pe cele două laturi adiacente zonelor rezidențiale se propune un tampon de arbori cu specii precum Acer platanoides și Quercus nigra, printre altele. Acest spațiu tampon de arbori se extinde de la limitele sitului până în centrul parcului, cu un sistem de alungire ca un deget care protejează de vânturile de nord și de vest, precum și de condițiile de viscol. Spațiul tampon acționează pentru a crea un microclimat confortabil, atenuând în același timp zgomotul și permițând buzunare cu niveluri mai mari de intimitate.


Valea Peștera este o zonă vitală pentru parc datorită topografiei și naturii sale hidrologice. Ca atare, designul subliniază caracterul zonei prin evidențierea topografiei cu un sistem extins de cursuri de apă care permite creșterea transportului de apă în vale, subliniind ecosistemul său de zone umede și integrând un sistem de fitoepurare pentru purificare naturală cu utilizarea unor specii precum Phragmites communis, Typha angustifolia și Juncus articulatus.


Concentrându-se pe specii care recondiționează solul prin furnizarea de nutrienți, paleta de vegetație a fost concepută pentru a permite dezvoltarea viitoare a unor noi specii, sporind în același timp biodiversitatea și susținând o gamă mai largă de faună în zonă. Speciile au fost selectate cu atenție pe baza anumitor capacități și atribute de performanță, cum ar fi capacitatea lor de a servi drept barieră împotriva vântului sau cerințele lor de apă în Valea Peștera.
Parcul a fost proiectat ținând cont de resursele limitate. Din acest motiv, costul de întreținere este luat în considerare prin echilibrarea nivelului cerințelor de gestionare. Astfel, există o diferențiere între tipurile de suprafețe legate de tipurile de utilizări. Câteva suprafețe care necesită o întreținere mai semnificativă, cum ar fi suprafețele de gazon cu utilizare intensivă și zonele tampon, sunt echilibrate de suprafețe cu o întreținere moderată, cum ar fi grădinile forestiere, și de suprafețe cu o întreținere redusă sau zero, cum ar fi rezervoarele de biodiversitate și pajiștile sălbatice, formate din vegetație erbacee autohtonă.


2. Conector Urban
Parcul își propune să integreze viitoarele dezvoltări urbane și nu este conceput ca o barieră care să divizeze orașul, ci mai degrabă ca o legătură urbană între părți disipate ale orașului. O serie de programe și activități, precum și o rețea extinsă de mobilitate urbană durabilă invită populația locală să exploreze parcul și să petreacă timpul. Parcul se extinde în țesutul urban pentru a crea o tranziție ușoară de la un mediu urban la un mediu ecologic. Interconectarea este propusă de extinderea Văii Pestera în contextul imediat, de podurile din sud și sud-est care trec peste calea ferată și în viitoarea stradă Madrid, precum și de continuarea pistelor pentru biciclete propuse de Planul de mobilitate urbană durabilă.


Rețeaua de alei își propune să lege țesutul urban, creând în același timp circulații interioare și trasee pentru cei care doresc să se plimbe și să se recreeze în jurul parcului. Sistemul de alei are o ierarhie și o materialitate diferite. În primul rând, două bulevarde funcționează ca o prelungire a țesutului urban. În al doilea rând, platforme ridicate în Valea Peștera, cu un impact mai mic asupra solului și un pavaj permeabil. În al treilea rând, sistemul de alei care pătrunde în parc se desfășoară paralel cu zonele de vegetație, în timp ce cu alte ocazii îl traversează, creând o experiență dinamică în parc.


Principalele componente programatice includ o bandă programatică care se desfășoară în paralel cu străzile FN 32, FN 33 și FN 26 și face tranziția între mediul urbanizat și parc. Această zonă traversează situl și este conectată prin pod și face legătura cu stația de transport feroviar. În plus, cele două pavilioane principale sunt amplasate în locații centrale atât în zona A, cât și în zona B, deoarece își propun să acționeze ca un factor de atragere a activităților, invitând populația locală să se plimbe prin parc. Acestea sunt concepute pentru a fi permeabile și a se revărsa în parc cu terase și activități care pot avea loc atât în interior, cât și în exterior.


Având în vedere că zona A și zona B a parcului vor fi dezvoltate în două etape distincte de implementare, parcul este conceput pentru a funcționa ca două sisteme independente, precum și ca un sistem interconectat care să garanteze continuitatea ecologică. Programul proiectului este distribuit în mod corespunzător, deoarece fiecare zonă are componente programatice precum pavilioane, zone sportive și parcări. De asemenea, sistemele de alei asigură independența și viitoarea legătură între zone.


În esența sa, acest proiect are potențialul de a oferi orașului Constanța un parc care să încurajeze conexiunea dintre mediul urban și cel natural, să susțină biodiversitatea și să creeze un avantaj la nivelul întregului oraș care să invite o gamă diversă de oameni să petreacă timp, să se recreeze și să se adune.