Parc Bună Ziua - Propunere concurs de soluții

Autor(i):
Narcisa Ioniță, Vlad Voicu, Laura Tiron
Biroul:
Voicu & Ionita Architects
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca

Comentariul autorului:

Parcul Bună Ziua aduce un fir de natură, viață sălbatică și biodiversitate în inima unei zone rezidențiale.

Configurația alungită a parcului a reprezentat o provocare - cum realizăm un parc conectat si fluid, fără a pica în capcana unui spațiu de trecere, a unui coridor. Astfel, au fost introduse un număr de puncte de pauză sub forma podurilor, a locuri de stat, de joacă, de privit în jur și a altor activități. Podurile devin o extensie a parcului și o apropiere de apă.
Aleile și pistele de alergare urmează topografia terenului și creează o experiență diversă: de la pante line, alei sinuoase și bucle la cărări sălbatice și abrupte. Ierarhizarea subtilă a acestora prin materialitate prevestește vizitatorului traseul ce urmează.
Pavilionul participă activ la viața parcului, trecerea exterior - interior făcându-se lin: de la terasa acoperită la gradina de iarnă ‘wintergarden’ la sala propriu-zisă.
Alegerea plantelor a fost făcută cu atenție, cu scopul de a face parcul interesant pe tot parcursul anului cu o alternanță de flori, arbuști și arbori și în același timp, folosind specii cu cerințe reduse de întreținere.
Mascarea surselor de lumină împreună cu folosirea tehnologiei smartlights reduc cât se poate de mult impactul negativ pe care iluminatul artificial îl are asupra biodiversității și în special a insectelor - care sunt atrase de căldura și de lumina emisă de corpurile de iluminat. Au fost evitate nuanțele de alb și albastru care atrag cele mai multe insecte și s-au folosit nuanțe calde care sunt mult mai bine tolerate de oameni. Folosirea filtrelor care să imite efectul natural de lumină și umbră adaugă la atmosfera relaxată a plimbărilor, integrându-se mult mai bine în mediul natural al parcului.


Modul de utilizare al pragurilor de beton existente – prin dublarea unor porțiuni de pereți existenți cu o structură ușoară realizată din materiale sustenabile, prietenoase mediului ce va avea rol de ‘hotel al insectelor’. Hotelul este o modalitate practică și economică de a ajuta la conservarea insectelor pe cale de dispariție din cauza activităților umane precum agricultura și defrișările. Speciile vulnerabile, cum ar fi albina solitară, se pot stabili pentru a se dezvolta și a se reproduce într-un spațiu sigur.
De asemenea, acesta este un instrument pedagogic foarte bun, deoarece le permite copiilor și adulților să observe îndeaproape ciclul viu al unor creaturi.
Gândindu-ne la mediul înconjurător, îmbunătățirea caracteristicilor digurilor existente poate ajuta habitatul general al zonei.
Adăugarea unor bolovani de mărimi variate la baza ‘malurilor’ digurilor împreună cu câteva resturi mari lemnoase vor oferi o pantă mai blândă și o complexitate de forme, goluri, crăpături - unde peștii si nevertebratele iși pot găsi refugiu, se pot hrăni si înmulți.
În câteva cazuri (digurile 2, 3 si 5), structura digului va sta la baza podului / traversării cursului Becașului.