AMENAJARE PLATFORME PE BULEVARDUL 22 DECEMBRIE, BLOCURILE 6, 8 SI 10 MUNICIPIUL DEVA

Autor(i):
Autor: - Arh. Ilie Ilisie Popa
Coautori: - Arh. Cojocaru Mariana Constanta
- Arh. Pestisan Paul
Birou: - Arh. Cojocaru Adrian
- Stud. arh. Cornea Bianca
- Ing. Cojocaru Horia ( inst. electrice )
- Ing. Cristut Simona ( inst. sanitare, termice)
- Ing. Luca Cristian (rezistenta)
Colaboratori:
SC PATH ROUT SRL-Ing. Tamaș Sergiu
SC FOUNTAIN DESIGN SRL -Ing. Topliceanu Bogdan
SC EXETECH SRL -Ing. Turlă Mihai
Biroul:
S.C. COMPACT S.R.L.
Localizare:
România, jud. Hunedoara, Deva
Parametri:
RH: P / Sd: 3720 m2 / Su: 3720 m2 / Cost: 250 €/m2

Comentariul autorului:

AMENAJARE PLATFORME PE BULEVARDUL 22 DECEMBRIE
BLOCURILE 6, 8 SI 10 MUNICIPIUL DEVA

Amplasamentul platformelor limitrofe blocurilor 6, 8 si 10, este legat de pietonalul major al bulevardului 22 Decembrie din Deva, între intersecțiile cu strada Carpați si b-dul Bălcescu.
Spațiiile create pentru aceste platforme au avut destinația odihnei și socializării, fiind realizate înainte de anul 1985.
Conceptul de loisir, aprofundat determină o abordare contemporană a acestora asigurând petrecerea timpului liber utilizatorilor, respectiv a diverselor categorii de vârstă.
Conceptul propus pune accentul pe transformarea spațiului urban într-un loc de relaxare, odihnă, întâlnire și discuție pentru cetățeni, dar și conectarea la întreaga rețea urbană, prin integrarea pistei de biciclete si propunerea unor căi de acces mai ușoare și sigure pentru persoanele cu dizabilități și bicicliști. Pentru a păstra memoria locului vie am decis să integrăm o parte din jardinierele regăsite în sit în noua amenajare. Jardinierele și-au găsit locul împreună cu un mobilier urban nou, alcătuit din mese, bănci coșuri de gunoi dar și de o serie de pergole metalice care se vor acoperii de vegetație în timp. Pentru avea diferite centre de interes am propus o serie de fântâni la nivelul dalajului, în jurul cărora au fost așezate pergolele metalice.
Principalele piese de mobilier urban sunt situate la cote diferite față de pietonalul major, separate prin zone verzi existente și mărginite perimetral cu ziduri decorative. Acestea se integrează în compoziția urbanistică adoptată.
Sunt asigurate relațiile funcționale atât a zonelor verzi limitrofe cât și cu acces pietonal, aflat în reconversie și completat cu piste de biciclete paralele cu bulevardul și separate de zone verzi. Suprafața celor trei platforme comasate este de 3720 mp. Conceptul propus în aceste trei spații urbane construite aduce relațiile sociale, contactele spațiale în simbioză cu cadrul verde creat în armonie cu zona verde și apa. Nu este numai un spațiu pentru relaxare, odihnă, întâlniri și discuții, este un spațiu structurat pentru toate categoriile de vârstă: copii, adolescenți, adulți și seniori.
Lumina naturală a fost strecurată în zone umbrite, cu pergole orientate spre zone de interes, îmbrăcate in vegetație, cu studii de culoare în alegerea diferitelor specii de plantele agățătoare, cu jeturi de apă, fântâni și vegetație verde tot timpul anului. Propunerea peisageră bazată pe principiile arhitecturii peisagere determină realizarea unui ansamblu unitar ce cuprinde locuri de odihnă, zone de relaxare și recreaţie și asigură umbrirea.
Pentru a fi compatibile cu locul unde este amplasată zona verde s-a optat pentru următoarele funcţiuni: accese pietonale, relaxare, odihnă.
Suprafața plantată este alcatuită din gazon și plantații în grupuri mixte de arbuști foioși și rășinoși din specii cu impact estetic deosebit și care se pretează amplasării în parcuri publice. Arbuștii au fost selectați în așa fel încât să aibă un foliaj divers colorat și să aibă o buna rezistență la rupere, tăieri repetate. Arborii au fost selectați astfel încât să asigure umbrire pe timpul canicular și să aiba foliaj colorat diferit în diverse anotimpuri, pentru a îmbunătății cromatica zonei.

Amenajarea de spatii verzi propusă cuprinde plantarea de arbori, arbuști; realizarea zonelor de umbră sub pergole și realizarea suprafețelor înierbate prin montarea de rulouri de gazon. Au fost realizate tablouri de vegetație prin introducerea unor arbori foioși (Prunus serulata si Albiția) precum si arbuști atât cu aspect globular cât și arbuști cățărători care pot creea suprafețe de umbrire (Lonicera) pentru zonele destinate pergolelor. Pentru zonele cu iarbă și pentru jardinire s-a urmărit o varietate de culori, care se schimbă din punct de vedere coloristic în funcție de anotimp. S-au prevăzut stâlpi pentru suportul unor ghivece în care vor fi petunii curgătoare de culori diferite, tot în ghivece la panourile metalice ale terasei vor fi plantate petunii.
Colaborarea tuturor specialitățiilor din echipă, arhitectură, structură, instalații, sistematizare verticală și peisagiști, a determinat în final un rezultat bun, cu finalizarea șantierului în luna Octombrie.
Au fost revizuite zidurile decorative și de sprijin existente, jardinierele de beton armat, refăcute pardoselile și dalajele, utilizând piatra naturală de andezit, atât la placaje cat si la pardoseli.
Relocând jardinierele existente în compoziția cu mobilierul urban, cu grupările de bănci și măsuțe, integrând suportul pentru maxi-șah, cu locuri libere pentru copii, asigurând un iluminat decorativ al spațiului și a jeturilor de apă, am încercat să determinăm un spațiu urban contemporan.
Cele trei platforme 6, 8 si 10 sunt susținute de blocurile de locuințe colective, de spațiile funcționale de la parterul acestor blocuri și sunt adiacente pietonalului major limitrof Bulevardului 22 Decembrie.
Echipa de proiectare care a realizat aceste proiecte, precum și constructorii care le executa, Firmele SC DA VINCI CONSTRUCT &PROIECT SRL și SC ELIS PAVAJE SRL, consideră o realizare pentru municipiul Deva și un exemplu pentru alte amplasamente.
Autor: arh. Popa Ilie Ilisie