« Amenajarea zonei centrale protejate -Piaţa Victoriei şi realizarea unui parcaj adiacent in Municipiul Orăștie »

Autor(i):
Autor/autori
Arh. Popa Ilie Ilisie
Colaboratori /consultanti proiect
Arh. Cojocaru Mariana Carmen
Arh. Cojocaru Adrian Ștefan
Arh. Pestișan Paul
Arh. Purtător Horia
Arh. Pavel Ion
Ing. Luca Cristian
Ing. Rădulescu Iuliana
Ing.Cristuț Simona
Ing. Cojocaru Horia
SC PATH ROUT SRL-Ing. Tamaș Sergiu
SC FOUNTAIN DESIGN SRL -Ing. Topliceanu Bogdan
SC EXETECH SRL -Ing. Turlă Mihai
Biroul:
S.C. COMPACT S.R.L.
Localizare:
România, jud. Hunedoara, Orastie
Parametri:
RH: P / Sd: 22600 m2 / Su: 22600 m2 / POT: 2 / CUT: 0.01 / Cost: 221 €/m2

Comentariul autorului:

Lucrările pentru „Amenajarea zonei centrale protejate Piaţa Victoriei şi realizarea unui parcaj adiacent în Municipiul Orăștie” au fost proiectate in perioada 2018-2020, data începerii lucrărilor de execuție: 09.09.2020, iar finalizarea lucrărilor: 09.09.2023.
Am pornit de la viziunea stabilită pentru localitate: „Străjuită de cetăţi dacice, ziduri medievale şi codrii seculari, gazdă a Paliei, ORĂŞTIA- oraş prosper, primitor, multicultural şi european, cu spirit dinamic, unde dacă ai poposit o dată, îţi doreşti să revii” coagulând într-un concept unitar următoarele obiective: integrarea în contextul cultural-istoric și spațial-funcțional, un spațiu de calitate din punct de vedere compozițional-estetic, un spațiu public accesibil care aduce beneficii de natură socio-economică și determină implicarea și interacțiunea mai multor actori urbani.
Fiind orăștian am cunoscut povestea orașului și mi-am propus să realizez un proiect care deservește mai bine locul, în care să nu limitez spațiul anumitor funcțiuni, să obțin un spațiu flexibil și să acord atenție deosebită detaliilor și utilizatorilor.
Am avut în vedere recunoașterea valorilor istorice ale locului, ale trecutului urban și eforturile notabile în plan cultural pe care cu perseverență dar și cu un adevărat noroc autoritatea locală le-a făcut pentru restaurarea a trei clădiri monument de arhitectură din zona centrală.
Orașul Oraștie (în germană Broos, în maghiară Szászváros) menționat în documente pentru prima dată în anul 1244, este amplasat la poalele munţilor cu acelaşi nume într-una din cele mai pitoreşti şi bogate zone ce constituie principala poartă de intrare către cetăţile dacice și spre Parcul Natural Grădiştea Muncelului- Cioclovina.
Centrul istoric format în jurul cetăţii datând din Sec. XIV-XV cu transformările ulteriore, care, pe tot parcursul istoriei oraşului a continuat să fie centrul de greutate al aşezării este format de o piaţă flancată de locuinţe care urmează denivelările terenului, iar spre aceasta conduc mai multe străzi neregulate şi înguste. Acestea contrastează cu planul aproape patrat şi larg al pieţii. Ansamblul urban „Piata Victoriei” cod L.M.I. HD-II-s-B-03375.07 este cuprins în Centrul Istoric al Municipiului Orastie cod HD-II-s-B-03375. În trecut piaţa servea ca loc de popas pentru căruţe, pentru execuţii publice şi mai târziu ca vad pentru desfacerea mărfurilor la târgurile de ţară sau săptămânale. Iniţial în centrul pieţei a fost amplasat un monument al regelui Ferdinand I, astazi fiind ridicată aici Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”. Ulterior au fost amplasate ansambluri sculpturale, zone verzi, iar spaţiul a devenit un loc de promenadă cunoscut sub denumirea „Corso”.
Întregul concept conturat urmare a necesităților identificate a ținut cont si a pus pe primul plan al preocupărilor raportarea la cadru construit existent și integrarea propunerilor în specificul acestuia având în centru, omul.
Propunerile dezvoltate în proiect au avut la bază concluziile planului urbanistic zonal «Zona centrală protejată Orăștie» prioritară fiind necesitatea extinderii zonei pietonale din Strada Nicolae Bălcescu; suplimentarea locurilor de parcare; soluţionarea problemelor de trafic și de infrastructură; refacerea îmbrăcăminţiilor rutiere și pietonale, remodelarea vegetațiilor pentru punerea în valoare a statuilor și a fronturilor construite; realizarea unui sistem complex de iluminare în zonă (iluminat de siguranță, artistic, ocazional), integrarea de noi tehnologii –iluminat LED, conexiuni Wi-Fi/USB, reconfigurarea rețelelor aeriene în canalizații subterane, sistem de supraveghere video; refacerea grupului sanitar public, realizarea unui centru de comandă pentru instalațiile pieței, reconfigurarea vegetației, dotarea cu fântâni arteziene, mobilier și identificarea de noi puncte de interes.
Lucrările au fost grupate pe două obiecte: parcarea și zona centrală cu străzile aferente. Amplasamentul parcării s-a realizat pe un teren readus în viața publică a orașului prin grija autorității locale. Realizarea zonei pentru parcarea mașinilor a permis și rezolvarea numărului de parcaje necesar casei de cultură, montarea de stații pentru încărcare automobile, drumuri de acces şi parcaje, trotuare, zone verzi, plantații, iluminat ambiental și mobilier urban.
Au fost promovate soluţii de optimizare a reţelei stradale din zona pieţei, a utilităților eferente, eliminarea conflictelor dintre deplasările pietonale şi fluxurile rutiere; reabilitarea şi refacerea structurii rutiere a trotuarelor de pe laturile de nord şi sud a pieţei, pentru sporirea capacităţii deplasărilor pietonale de-a lungul fronturilor stradale; amenajarea unei intersecții în girație, trotuare și alei pietonale; carosabil reabilitat; fantani arteziene, stâlpi din fontă, proiectoare LED, vegetație dispusă in configurații peisajere, o scenă și gradene care predefinesc o zonă de activități culturale în aer liber. Așteptăm mobilierul urban.
Spațiul public este iubit de comunitate fiind un loc flexibil, copiii sunt atrași de jocurile de apă și de planurile înclinate, piața este un loc care oferă adaptabilitate și care permite schimbarea atunci când vor prima alte idei. Orăștia prinde viață și fără îndoială, cine ajunge în centrul istoric înțelege că acolo se întâmplă ceva fiindcă în ultimii ani proiectele primăriei au schimbat aspectul centrului istoric.
În luna iulie, cu toate ca lucrările nu au fost finalizate, aici a avut loc un spectacol în aer liber care a confirmat spațiul pieței ca spațiu identitar în care se regăsesc locuitorii orașului. Acesta s-a dovedit a fi un centru de cultură, divertisment si relexare prietenos, util, confortabil, flexibil și accesibil, un loc unde oamenii își pot petrece timpul în aer liber și cu care se mândresc.

Șef proiect: arh.Popa Ilie Ilisie