Refacere, supraînălțare, iluminare arhitecturală și dotare cu clopot a turnului bisericii romano catolice Sf. Cosma și Damian

Autor(i):
arh. Nagy Árpád
Colaboratori:
arh.Kiss Nándor
specialități | Structură: Stabech SRL: Ing.Gurzó Levente,Ing.Gurzó András, Ing. Kercsó Zoltán ; Instalaţii: E-GEP instal solutions SRL: Ing.György Levente; Constructor: Sahara Industrial SRL :
Pál Botond; Producător sticlă: Primer Electro SRL - Centru de Sticlă : Lörincz Attila, Producător lemn structură: Lukas Manufacture SRL : Lukács Lehel
beneficiar | Parohia romano-catolic Sf. Cosma și Damian din Târgu Mureș.
an realizare | 2022
credit foto | Hunyadi János, Nagy Árpád, Török Ferencz
Localizare:
România, jud. Mureș, Târgu Mureș
Parametri:
RH: S+P+IV / Sd: 1912 m2 / Su: 1850 m2 / POT: 33 / CUT: 0.85 / Cost: 7000 €/m2

Comentariul autorului:

Refacere, supraînălțare, iluminare arhitecturală și dotare cu clopot a turnului bisericii
romano-catolice Sf. Cosma și Damian.

Târgu Mureș, str. Bodoni Sándor nr.2, jud. Ms

Ținând cont de viața mucenicilor Sf. Cosma și Damian, am ajuns la concluzia că în ceea ce privește sacralitatea înfățișării exterioare a bisericii, am pune un accent semnificativ pe exprimarea vieții împreună a fraților, a credinței în Dumnezeu, modul lor de viață și martiriul lor. Cerințele concursului de idei invitat, am dorit să exprimăm acest lucru regândind cele două elemente esențiale și caracteristice ale clădirii, turnul-clopotniță şi turelă de creastă. Regândind acoperirea turnului, propunem o soluție formal nouă, care - simbolic – privește către Dumnezeu, forma îndreptată spre lumile superioare și culminând, o parte din lemn a clădirii, al cărei material este un dublu, dual. „forma dublă” (sticlă și țiglă), care sunt cele două pe care este menită să exprime calea comună, dar unică a vieții martirului:

Sticla - prin transparența sa, simbolizează lumina pură și speranța sinceră în Hristos.

Țigla - reprezintă protecție, credința fermă şi caracter puternic.

Structura de lemn – puterea divină, manifestarea lui Dumnezeu, care este arătată și de jumătate din lumea de sus, dar este și printre noi, ca să spunem așa. Structura este baza comună, solidă a celor două materiale menționate mai sus, cadrul, care este un cadru transparent, dar masiv.
Pentru celelalte elemente de fațadă ale bisericii care pun accent pe sacralitatea, am ales cu siguranță lemnul ca element dominant din punct de vedere al materialității, care este strâns împletit cu conceptul. Acest lucru este justificat de mai mulți alți factori. Într-un sens mai larg, prin folosirea lemnului, am încercat să contrabalansăm jungla de beton care domină contextul construit. Într-un sens mai restrâns, aceeași problemă poate fi resimțită și în ceea ce privește clădirea în sine: biserica este o structură brută de beton în material și dimensiuni, care rezonează cu împrejurimile prin materialul și scara sa, dar nu transmite mesajul care decurge din funcția clădirii, de a căuta și de a găsi ceva în cenușia vieții de zi cu zi mai mult: Dumnezeu.
Expunerea diferită a lemnului pe fațade oferă și o radiație mai caldă, mai plăcută, mai directă. De asemenea, sunt recomandate șipci verticale, longitudinale, pentru a sparge fațada monotonă a bisericii și a îmbunătăți proporțiile acesteia.
Pentru a facilita procesul de construcție, am propus ca elementele structurale și alte elemente ale turnului să fie prefabricate, montate cu o macara. De asemenea, recomandat angajarea meșteri locali.