CASA LIV

Autor(i):
Paul Mihai Moldovan
Anamaria Moldovan
Nicoleta Simina
Lazar Anamaria
Marius Indrei
Cătălin Popa
Biroul:
ateliercetrei
Colaboratori:
Top Proiect
Gradinstal
Localizare:
România, jud. Cluj, Cheia
Parametri:
RH: P+M / Sd: 266 m2 / Su: 196 m2

Comentariul autorului:

‘… dar pentru că oamenii gospodari nu se culcă niciodată pe-o ureche, Iosif și Laura plănuiesc noi locuri care să-ți bucure sufletul și să-ți încânte ochii, locuri la care vom pune și noi umărul și inima’ încheia Anamaria un text publicat despre proiectul Viila Cheia în 2021. Azi, la 2 ani distanță, ne bucurăm să împărtășim proiectul Casa LIV, o nouă adiție pe proprietatea lui Iosif și a Laurei din satul Cheia. Pentru că pomi au plantat și de oaspeți s-au ocupat, le-a mai rămas, conform înțelepciunii populare românești, să-nalțe o casă și să se-mulțească. Zis și făcut… în 2021, ca nșite fauri ai pămntului ce suntem, ne-am apucat de muncă!
Și pentru că Viila Cheia a pornit ca proiect singular, o casă de oaspeți în livadă, și nu ca parte a unui complex sau ansamblu, provocarea principală a proiectului a fost modul în care noua construcție urma să dialogheze cu cea existentă și livada, pe de o parte, și cu satul, pe de alta.
În acest sens alegerea locului din livadă a reprezentat una din provocările principale pentru proiect. S-au investigat trei posibile locații și conformări morfologice: două în apropierea intrării din partea de jos a livezii și una în unul din grupurile de nuci din centrul acesteia.
Locul ales se află pe latura nordică a livezii, adiacent intrării din partea de jos a acesteia, într-o zonă cu un taluz natural și un platou aflat într-un luminiș care se deschide spre întreaga livadă și spre soare pe întreg parcursul zilei. Casa se învăluie în jurul acestui spațiu devenit, astăzi, camera de zi, desfășurându-se pe panta naturală terenului pe direcția est-vest.
Principiile care au guvernat concepția casei de oaspeți au guvernat și concepția casei, filtrate prin provocarea dialogului tripartit între casa de oaspeți, livadă și sat. Reguli simple precum adaptarea la pantă și conectarea, în consecință, a majorității spațiilor interioare cu livada, crearea unui spațiu de tranziție interior-exterior - inspirat de pridvor - între spațiile de zi și livadă, folosirea - în mare măsură - a materialelor de construcții locale, forma epurată a volumului arhaic tradițional al unei case, completate de fațada și învelitoarea ventilată din lemn. Toate cele de mai sus, alături de atenția la detalii a lui Iosif și a Laurei, reușesc să contureze unui loc contemporan înrădăcinat în valorile tradiționale arhaice: o casă în livadă.