Hotel & Centru balnear Euforia

Autor(i):
Design Interior & Exterior: Annterior Studio | Anna Chițan & Maria Farcaș
Proiectare Design Interior & Exterior: Atelier Vitamina
Arhitectură: Ștefan Odăgescu
Localizare:
România, jud. Constanța, Eforie Sud
Parametri:
RH: P+2E+M / Sd: 1545 m2 / Su: 1281 m2 / POT: 50 / CUT: 1.20 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Proiectul pentru hotelul spa Euforia, se compune din trei corpuri de clădire, fiecare aparținănd unei perioade diferite: o fostă vilă interbelică asupra căreia s-a intervenit destul de agresiv în ceea ce privește interiorul și fațada în anii 90 când a fost extinsă și cu anexe noi cu destinație de garaj, pisicină și foyer. Actualii proprietari au adăugat acestei compoziții o nouă construcție care să permită transformarea imobilului dintr-unul cu destinație rezidențială într-unul cu destinație comercială, hotel cu 20 de camere, restaurant și centru spa.
Conceptul de design s-a concentrat în primul rând pe omogenizarea exterioară și interioară a celor trei volume prin corectarea și simplificarea liniilor, a elementelor decorative și a legăturilor dintre clădiri. Utilizarea unui numar redus de finisaje, în mod coerent în toate spațiile au avut același scop, de a elimina cât mai mult din zgomotul vizual și citirea întregii clădiri ca un concept unitar și coerent. Betonul elicopterizat, microbetonul, lemnul, metalul și marmura au fost principalele materiale utilizate și declinate în diverse utilizări, păstrând o paleta de culori neutră, organică. Din punct de vedere decorativ ne-am concentrat pe utilizarea frecventă de obiecte vintage, adesea rusticale dar care prin dimensiune și prezență devin adesea scuplturale și de un rustic generic fara trimitere la o zona sau identitate anume. De asemenea, prin texturi coordonate de in, canepa, ratan, lână am subliniat și accentuat intenția de omogenitate în toate spațiile, private sau publice. Am infuzat o doza de ro-stalgie prin lucrări de artă aparținând unor artiști locali sau reprezentând imagini ale unui litoral din perioade la fel de distincte ca și cele trei corpuri de clădire.
Hotelul se dorește unul care contrazice convingerea că la mare se merge doar vara, un interval foarte scurt care determină și o anumita conduită de investiții chestionabilă pe litoralul românesc. Prin prezența spa-ului, a restaurantului, a piscinei interioare și a proximității spectaculoase a mării involburate, Euforia devine un spațiu mai mult decât dezirabil și în afara sezonului convențional.