Transformare și continuitate: Extinderea Ansamblului Mitropolitan, Iași

Autor(i):
Pribeanu Andreea
Îndrumători:
Prof. dr. arh. Dan Marin
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Scopul proiectului de diplomă este o intervenţie care valorifică contextul cultural istoric al Iaşului.
Intervenţia propusă are trei obiective principale:
1.Transformarea unei zone centrale a oraşului prin continuarea unui traseu pietonal care se deschide către peisaj, de-a lungul axului liturgic al catedralei;
2.Revitalizarea vieţii urbane;
3.Dezvoltarea socială şi spirituală a comunităţii.
Punctul de plecare în acest demers este schiţa realizată de G.M. Cantacuzino, care pentru mine are două semnificaţii: (1) o paradigmă pentru continuitatea peisajului cultural, legătură între Teatrul Naţioal, Ansamblul Mitropolitan şi colinele Iaşului, în care se zăresc Mănăstirea Galata şi biserica Sfinţii Împăraţi Galata, (2) o paradigmă pentru legătura dintre biserică şi oraş, legătură între ansamblul mitropolitan şi cartierul de locuinţe din faţa acestuia. Cele două corpuri de clădire proiectate de acesta (cancelaria şi biblioteca) deschid în plan simbolic, o poartă către cultură şi o poartă către cadrul natural.
Intervenția abordează trei probleme:
1. Asigurarea unui spațiu generos în fața Ansamblului Mitropolitan;
2. O mai bună integrare a bisericii în viața orașului;
3. Continuitatea peisajului cultural.
În cazul catedralei mitropolitane din Iaşi, în fiecare an se produce un pelerinaj în masă, la care participă mii de oameni care se închină la moaştele Sfintei Parascheva. În acest caz, prelungirea spaţiului de detentă din faţa bisericii ar permite o organizare mult mai bună. Prin închiderea fronturilor se creează un spațiu public care asigură o detentă generoasă catedralei mitropolitane, aducând biserica mai aproape de oameni și oamenii mai aproape de biserică. Este un spaţiu urban de coexistență a oamenilor din medii sociale, economice și culturale diferite, care are menirea de a consolida comunitatea şi a promova incluziunea socială. Programul a fost conceput pentru a oferi o interfață între biserică și oraș. Programul include un centru de cercetare interdisciplinară privind istoria creștinismului, săli pentru studiu și prelegeri, spații creative pentru artiști, spații de cazare, spații de expoziție, facilități comerciale și de catering și o zonă verde. Intervenția valorifică topografia existentă, situl preluând o diferență de înălțime de aproape 9 metri. Partea superioară, de-a lungul străzii G.M. Catacuzino, este păstrată pentru zona verde, în timp ce partea inferioară, de-a lungul străzii Sfântul Petru Movilă, este folosită pentru două niveluri de parcare.
Relieful faţadelor este realizat din piatră, urmărindu-se o expresie care răspunde în special faţadelor laterale care formează poarta de vest a incintei mitropolitane, fără a contrasta cu ansamblul, atrăgând atenţia către intrarea în catedrală.
Primul registru, marcat prin soclu, articulează spațiul public pe 3 nivele: platforma cu intrările principale către clădirea de cazare pentru doctoranzi și clădirea destinată studiului, cu spații de lucru și săli de conferințe. Nivelul intermediar leagă direct platforma cu strada în pantă și oferă diferite facilități comerciale. La cota inferioară, pe strada Sf. Petru Movilă, sunt propuse facilități comerciale, galerii culturale și o fântână.