Remodelarea și extinderea Muzeului Tehnic „Dimtrie Leonida”

Autor(i):
Dunel Alexandra Diana
Îndrumători:
conf. dr. arh. Mihaela Pelteacu
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 17000 m2 / Su: 15000 m2 / POT: 50 / CUT: 1.60

Comentariul autorului:

Proiectul abordează reintegrarea Muzeului „Dimitrie Leonida” în cadrul ansamblului Parcului Carol I și transformarea acestuia într-un spațiu activ din punct de vedere social și cultural. Parcul Carol I este un sit istoric important în cadrul orașului și are o identitate culturală particulară, originară de „parc expozițional”, care este în continuă degradare. Întreaga zonă are un caracter cultural pronunțat și înrădăcinat în memoria colectivă, datorită multitudinii de muzee, monumente și spații dedicate organizării de spectacole sau întâlnirii.
Printre principiile și strategiile care au ghidat proiectul se numără: centrarea conceptuală a expoziției în jurul personalității și carierei lui D. Leonida, crearea de spații destinate socializării care să se afle în legătură atât cu spațiul parcului cât și al muzeului, integrarea de fucțiuni adiacente, deschiderea muzeului către parc și restructurarea frontului dinspre strada General Candiano Popescu ca o continuare a „fațadei parcului” și structurarea unui discurs narativ spațial care să susțină noile funcțiuni și care să faciliteze comunicarea mesajului curatorial și să încurajeze formarea de semnificații.
Astfel, se propune extinderea clădirii existente, reorganizarea expoziției permanente și introducerea de noi funcțiuni complementare cu cea muzeală: spații culturale publice și semi-publice, expoziții temporare, spațiii de co-working, săli de conferință, comerț și cafenea.