112 Coffeehouse

Autor(i):
Stefan Pavaluta
Colaboratori:
Foto: George Negrea
Localizare:
România, jud. Mureș, Targu Mures
Indicatori:
Su: 52 m2

Comentariul autorului:

112 Coffeehouse

Targu-Mures, ansamblul Palatului Culturii. Parterul fostei Case de Pensii Mures, arhitectura in stil secession vienez, monument istoric clasa B.
O fatada impartita in trei registre verticale. Proiectul pastreaza tamplaria veche a cladirii si permite o legatura vizibila interior-exterior.
Ambele intrari sunt functionale si fatada devine un element de mediere. Interiorul este compus din 2 spatii conectate printr-un perete ce articuleaza fatada. Trecerea intre ele lasa coaja interioara a frontului, libera. Treapta de acces este la nivelul pardoselii. Camerele devin un buzunar catre strada.
Functiunea si accesul principal se autodefineste prin gabaritul si sectiunea incaperilor. Prima camera si cea mai mica gazduieste primirea, barul cu espressor si restul de accesorii, o depozitare in spatele retrobarului si una cu un nivel deasupra, reprezentata prin inaltimea “turnului” de acces, furniruit cu lemn.
Cu doua concluzii stabilite – deschiderea catre strada si asezarea functiunilor, ultima insertie este elemental functional comun ce leaga, in interior cele doua spatii. In continuarea unui limbaj al fatadei si a unor elemente de interior distincte perioadei secession- placarile ale peretilor, cromatica diferita intre finisaje , elementul comun de aici este o simpla succesiune de cadre. Aceste cadre leaga pardoseala de pereti prin placarea pana la nivelul barului cu piatra si camerele intre ele printr-un finisaj comun. Medierea intre portiunea de perete ramasa si elemental “nou” se face printr o succesiune de panouri vopsite in tonuri de culori.
Peretele porneste ca bar, se transforma intr-un element de filtru intre spatial central si toaleta apoi finalizeaza prin a devein un element de sezut. In centrul camerei sunt pozitionate mese orientate catre spatiul public. Finisajul peretilor si al tavanului este texturat, neutru, similar cu al fatadei exterioare.
Elementele de mobilare – scaune, mese, tapiterii, blaturi sunt facute pentru acest proiect si lucrate cu mesteri locali. Logoul propus este parte integrata a procesului de design.

zoom in zoom out fit height fit width close panel