APT10MS

Autor(i):
Stefan Pavaluta
Colaboratori:
Foto: Radu Malasincu
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
Su: 110 m2

Comentariul autorului:

Doua apartamente adiacente, de cate doua camere, dintr-un bloc din perioada comunista, la intersectia dintre Calea Mosilor si Str. Zece Mese, devin unul singur, indreptat catre un spatiu central si cu un perete de fatada curb.
Importanta inainte de orice idee de materialitate sau punere in opera a fost gandirea unui traseu sau mai degraba propunerea unui tip de locuite si nu doar a unei scheme functionale: parinti, copii, invitati. Spatiul principal (compus din living si dining) devine un nucleu care uneste cele doua parti cu destinatii anterioare similare. Accesul este dat prin apartamentul dinspre strada Zece Mese.
Avand doua repere fixe - accesul si livingul - zonificarea se autodefineste: intrarea in apartament (zona “rapida”) cu holul de acces, bucataria; legata de intrare, intrarea in zona invitatilor (dormitor, baie, dressing); nucleul central (living+dining si acces balcon); zona de noapte (holul ce devine dressing, camera copilului, baie si dormitor matrimonial).
Microarhitectura acestui apartament lucreaza cu straturi si se concentreaza pe interactiunea dintre traseu, limita, profunzime.
Usile dispar acolo unde este posibil. Limitele dintre camere sau zone devin spatii, locuri integrate mai degraba decat separatii ferme. Legaturile dintre living si spatiile de noapte/zi se fac printr-o piesa functionala cu diferite roluri: de acces, de depozitare si de transparenta. In spatiul de noapte, un singur mobilier - dressingul - face legatura cu camera copilului si cu dormitorul matrimonial. In spatiul de zi, mobilierul de bucatarie organizeaza trecerea catre dormitorul invitatilor. O suprafata lisa se transforma intr-un colt functional; pe de o parte serveste o depozitare/placare, insa, odata pliata la 90, devine spatiu de trecere.
Cred ca elementul distinctiv din acest apartament este peretele curb, pe care nu l-am intalnit in apartamente-tip. Perceptia acestui perete nu este limitata vizual si chiar se amplifica prin legatura clara cu bucataria si camera copilului.
Am limitat cat am putut varietatea de materiale, o data pentru a disimula scara obiectelor/reperelor, dar si pentru a unifica suprafetele si a marca unitatea amenajarii. Mobilierul din living - mese si comoda TV - a fost proiectat si ralizat special pentru acest spatiu. Perdeaua din living ne-am dorit -o inca de la inceput: ea amplifica asadar, curbura spatiului si in acelasi timp creeaza un filtru continuu si translucid intre livingul de dimensiuni generoase si fatada cu goluri patrate.

zoom in zoom out fit height fit width close panel