Concept, proiect și realizare scenografie pentru evenimentul „Rațiu # 100 – Rațiu Friends & Family Weekend, 2-4 iunie 2017”

Autor(i):
Dan-Ionuț Julean, Dana Julean
Colaboratori:
fotograf Mircea Roșca
Localizare:
România, jud. Cluj, Turda

Comentariul autorului:

Ediția 2017 a evenimentului anual „Rațiu Friends and Family Weekend” fost una specială pentru că s-au celebrat 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu. Ca parte a acestui eveniment, Fundația Rațiu pentru Democrație oferă, în fiecare an, o cină de gală colaboratorilor, prietenilor și membrilor familiei Rațiu. Pentru a puncta momentul cinei din acest an, realizarea scenografiei spațiului, care avea să găzduiască evenimentul, s-a bazat pe un concept pornind de la ceea ce a lăsat cel mai evident în urma sa Ion Rațiu, și anume texte și imagini.
Cina a avut loc în incinta fostei Fabrici de bere din Turda, acum „Fabrica de Timp Liber”, proprietate a Fundației Rațiu pentru Democrație. Încăperea aleasă pentru cină a fost împachetată în ziare; peste această textură suprapunându-se imagini și fragmente memorabile din textele lui Ion Rațiu. Pentru a facilita stabilirea unei legături între prezent și trecut, între memorie și concret, între imagine și text, s-a ales, pentru întreaga amenajare, perechea alb-negru – culorile folosite de înregistrările video vechi, culorile fotografiilor vechi, culorile paginilor de ziar, culorile viselor și a memoriilor. Utilizarea aceleiași texturi – de ziar – pentru tavan, pereți, pardoseală, lipsa oricărui alt obiect pe aceste suprafețe și iluminarea indirectă prin fantele care delimitau tavanul fals de pereți, au anulat „încăperea”, astfel dând naștere unei cutii a memoriei lui Ion Rațiu. Nicolae Rațiu, în discursul său inaugural, în timp ce citea pretutindeni vorbele lui Ion Rațiu, a afirmat: „simt că m-aș afla în mintea tatălui meu”.

zoom in zoom out fit height fit width close panel