Romanian Design Week 2017

Autor(i):
Attila Kim
Colaboratori:
Alexandru SZŰZ POP, Gabriel CHIȘ BULEA
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Expozitia centrală RDW, eveniment național unic al industriilor creative, care sărbătorește anual valorile autohtone, este o colecție de expoziții, care prezintă o selecție din cele mai importante proiecte realizate în arhitectură, design de obiect, design vestimentar și design grafic. Fiecare domeniu având cerințe specifice și direcții curatoriale diferite, arhitectura de expoziție este elementul major care oferă identitate fiecărei expoziții în parte, dar în aceeași măsură definește și aspectul unitar al întregii expoziții.
Ediția din 2017, având ca protagonist un spațiu cu 5 niveluri, folosit ca parcare și service auto, a ales să expună clădirea printr-un contrast definit de patina clădirii și prezentarea expoziției pe niște construcții insulare, realizate dintr-un material simplu, des întâlnit într-un astfel de spațiu, și anume tabla cutată. Iluminatul a fost conceput tot în spiritul locului, cu tuburi fluorescente, dar care prin modul de folosire se detașașează clar de spațiul gazdă. Vizitatorii au putut descoperi clădirea gradual, prin crearea unui crescendo definit de arhitectura expoziției și de întroducerea treptată al materialului nou de la un nivel la altul, care coloniza pas cu pas toată clădirea, expunerea culminând în spațiul amplu al ultimului etaj inundat în lumină. Prin tabla cutată neagră, argintie și albă au fost personalizate categoriile expoziției la care s-a adăugat folosirea diferențiată a tuburilor de neon.

ETAJ 3
Expozițiile de Design de produs și Graphic Design / Datorită parcurgerii gradate a spațiului, dar și calităților arhitecturale inerente, la etajul 3 întâlnim toate formele deja treptat descoperite ale materialelor folosite. La acest nivel noutatea constă în intervenția arhitecturală monumentală, suspendată de șarpanta clădirii.

ETAJ 2
Expoziția de Design Vestimentar / La acest etaj metalul cutat, prin nuanța lui natur / argintie, supraexpus de neoanele verticale și multiplicat de suprafața aproape
insesizabilă de oglindă, transformă spațiul într-un catwalk extravagant, susținut scenografic de banca alba lungă - locul care transformă vizitatorii în invitați speciali.

ETAJ 1
Expoziția de Arhitectură și Design Interior / Tabla cutată, folosirea căruia este firul roșu al întregii expoziții, își face prima apariție la acest nivel, discret, negru,
reintrepretând pereții unui container. Conținutul acestuia, produsele, sunt imaginile proiectelor de arhitectură expuse, care ca niște geamuri care inundă spațiul cu lumină.

PARTER
Expoziția de Design & Meșterșuguri REDESIGN CRAFTS și expoziția de Design Vestimentar cu inspirație locală STANDPOINT
Expoziție concepută din module realizate din lemn și metal, iluminatul expoziției fiind asigurat de imaginile expuse și de textele curatoriale.

zoom in zoom out fit height fit width close panel