Comentariul autorului:
Romanian Design Week este cel mai important eveniment național care întrunește toate domeniile industriilor creative, prezentând o selecție din cele mai importante proiecte realizate în arhitectură, design de obiect, design vestimentar, design grafic, ca să enumerăm doar câteva din categoriile principale.
Toate edițiile RDW până acum și-au asumat încă un rol important în viața culturală bucureșteană: cea de a dezvălui și prezenta publicului pentru prima dată clădiri nefolosite, uitate, pe prag de shimbare sau proaspăt terminate. Astfel, de-a lungul anilor, vizitatorii RDW au avut privilegiul sa vadă Palatul Stirbei, sediul istoric al Camerei de Comerț și Palatul Telefoanelor nefolosite în prezent și redeschise cu ocazia RDW (2013, 2014 și 2018), să viziteze în premieră două clădiri realizate în urma unor concursuri de arhitectură, în speță Hanul Gabroveni, în prezent sediul ArCub și Piața Amzei (2015 și 2016) și să vadă înainte de începerea unei reconversii funcționale – poate pentru ultima oară în forma ei inițială – Garajul Mihăescu, datat din perioada interbelică (2017)
Expoziția centrală din anul 2016, pe lângă conținutul expozițional, a fost un eveniment important pentru mediul profesional arhitectural, deoarece clădirea gazdă, hala agroalimentară din Piața Amzei realizat după un concurs de arhitectură, a fost redeschis publicului, fiind folosită doar parțial pe vremea aceea, ca de altfel și acum. Proiectul a încercat să profite de toate atuurile oferite de clădire, mai ales punând accentul pe lumina naturală abundentă și pe volumetria interioară dinamică. În focusul acestei ediții a stat expoziția de piese de mobilier, care a beneficiat de atriumul central al clădirii, care oferă perspective variate și ample asupra exponatelor.
Intervenția arhitecturală principală a constat în realizarea unui podium generos, de-a lungul luminatorului central, care permitea și circulația vizitatorilor. O latură închisă a atriumului separa și proteja de lumină zonele de expunere ale proiectelor de arhitectură, expuse pe lightboxuri fixate pe cadrele metalice refolosite din edițiile anterioare. În vederea sustenabilității, proiectul de expunere din cadrul tuturor edițiilor RDW își propune să recicleze în forme diferite recuzita acumulată de-a lungul anilor, dar totuși adăugând la aceasta un element principal nou, care provine din spiritul locului gazdă și căruia i se subordonează elementele moștenite și refolosite. În cazul expoziției din Piațai Amzei recuzita a fost îmbogățită cu standere inspirate din cărucioare de marfă și panificație, în care au fost expuse manechinele secțiunii de modă. În anii următori aceste cărucioare au fost refolosite ca sisteme de rafturi sau cu montarea unor module de lemn, au fost transformate în separeuri de stat.