Dorna Art

Autor(i):
Ioana Aleseei, Alexandru Cioflica, Cătălin Apăvăloaie, Carol Cîrcu, Ioana Groza, Tașcan Irina, Cristi Danileț, Ovidiu Aleseei
Colaboratori:
Asociația KM0, Street Food Festival, Monumente Uitate, Reptilianul, Silviu Medeșan, Diana Galoș, DouăNutri (Vlad Anca, Andrei Giurgiuman), Diana Șandor, Sarco Energy
Localizare:
România, jud. Suceava, Vatra Dornei

Comentariul autorului:

Dorna Art - Festivalul de Artă și Cultură Urbană

Identificând potențialul zonei din jurul Cazinoului din Vatra Dornei și din dorința de a scoate în evidență situația deplorabilă în care se află monumentul, am inițiat Festivalul de Artă și Cultură Urbană – Dorna Art. Festival s-a dorit a fi inclusiv un manifest împotriva nepăsării și abandonării patrimoniului arhitectonic prin crearea unui cadru/context care să coaguleze comunitatea pentru a îi putea fi expuse proiecte realizate în timpul anului și care au ca temă patrimoniul orașului. Pe de altă parte, festivalul a venit și ca o alternativă de petrecere a timpului liber și, totodată, un exemplu de eveniment care poate pune în valoare eficient o zonă ignorată de autorități.

În cadrul programului “Școala Altfel” am organizat un atelier de film de arhitectură adresat liceenilor în care aceștia, prin educație non-formală, au fost puși în contact cu monumentele istorice din oraș și au realizat un material video cu caracter documentar - “Identitate pierdută” având ca temă patrimoniul aflat în stare de degradare. Principalul obiectiv al acestui atelier a fost observarea și conștientizarea importanței clădirilor monument în evoluția orașului. Filmul a fost proiectat în cadrul festivalului Dorna Art.

Școala de Vară - Dorna Art a fost înființată ca reacție la indolența, atât a autorităților, cât și a cetățenilor față de clădirile de patrimoniu și a față de spațiile urbane abandonate care le înconjoară. Tema propusă a fost “Instalații urbane din lemn, în dialog cu un monument istoric din oraș”. S-a realizat o instalație compusă din 3 totemuri piramidale de semnalizare care au fost folosite și ca suport expozițional pentru fotografiile realizate de către echipa de exploratori urbani - Reptilianul. Aceștia au documentat clădiri aflate într-o stare avansate de degradare și inaccesibile publicului: Cazinoului Băilor, Templul Mare Evreiesc și Vila Cembra din Vatra Dornei. Instalația și fotografiile au fost expuse la festivalul Dorna Art.

zoom in zoom out fit height fit width close panel