Comentariul autorului:
Dorna Art - Festivalul de Artă și Cultură Urbană
Identificând potențialul zonei din jurul Cazinoului din Vatra Dornei și din dorința de a scoate în evidență situația deplorabilă în care se află monumentul, am inițiat Festivalul de Artă și Cultură Urbană – Dorna Art. Festival s-a dorit a fi inclusiv un manifest împotriva nepăsării și abandonării patrimoniului arhitectonic prin crearea unui cadru/context care să coaguleze comunitatea pentru a îi putea fi expuse proiecte realizate în timpul anului și care au ca temă patrimoniul orașului. Pe de altă parte, festivalul a venit și ca o alternativă de petrecere a timpului liber și, totodată, un exemplu de eveniment care poate pune în valoare eficient o zonă ignorată de autorități.
În cadrul programului “Școala Altfel” am organizat un atelier de film de arhitectură adresat liceenilor în care aceștia, prin educație non-formală, au fost puși în contact cu monumentele istorice din oraș și au realizat un material video cu caracter documentar - “Identitate pierdută” având ca temă patrimoniul aflat în stare de degradare. Principalul obiectiv al acestui atelier a fost observarea și conștientizarea importanței clădirilor monument în evoluția orașului. Filmul a fost proiectat în cadrul festivalului Dorna Art.
Școala de Vară - Dorna Art a fost înființată ca reacție la indolența, atât a autorităților, cât și a cetățenilor față de clădirile de patrimoniu și a față de spațiile urbane abandonate care le înconjoară. Tema propusă a fost “Instalații urbane din lemn, în dialog cu un monument istoric din oraș”. S-a realizat o instalație compusă din 3 totemuri piramidale de semnalizare care au fost folosite și ca suport expozițional pentru fotografiile realizate de către echipa de exploratori urbani - Reptilianul. Aceștia au documentat clădiri aflate într-o stare avansate de degradare și inaccesibile publicului: Cazinoului Băilor, Templul Mare Evreiesc și Vila Cembra din Vatra Dornei. Instalația și fotografiile au fost expuse la festivalul Dorna Art.