Casa din Pământ

Autor(i):
Mihail Emil Silvestru, Raluca Paută
Colaboratori:
Echipa de proiect: arh. Delia Ciurariu, arh. Maria Sgîrcea, arh. Lidia Păcurar, arh. Radu Slach, Sorina Vintilă
Colaboratori externi: drd. ing. Aurelian Gruin, ing. Alina Tîrțea, ing. Adrian Valea, ing. Mihai Lute, ing. Bogdan Trifa
Localizare:
România, jud. Hunedoara, Lelese
Indicatori:
RH: S+P+M / Sd: 346,5 m2 / POT: 2,70% / CUT: 0,04

Comentariul autorului:


CUM CONSTRUIESC
Energie înglobată - Sistemul cu pereți din pământ bătut are mult de câștigat în fața altor tehnici, luând în calcul energia înglobată (totalul energiei necesare pentru a produce un material de construcție, calculat de la materia primă și până la poarta șantierului, înainte de a fi dat în exploatare). La ce bun să am un material sau tehnologie extrem de performante energetic doar în utilizare, dacă înainte de a fi puse la treabă "să economisească" energie, ele deja au cheltuit, pentru producerea lor, mai mult decât vor putea economisi în durata lor de viață? Răspunsurile la problemele actuale nu vor veni niciodată din supra-tehnologizarea construcțiilor. Fără a generaliza, unele sisteme "unplugged" de a construi pot da răspunsuri valide.

Pământ bătut - În contextul în care am ajuns să ne petrecem mai mult de 90% din timp în interiorul clădirilor, devine importantă calitatea locuirii. Zidul din pământ bătut are multe de oferit – energie înglobată minimă, buffer pentru umiditatea interioară, inerție termică mare, este natural și refolosibil 100%, reduce semnificativ electrosmogul, absoarbe agenții poluanți din aerul interior, nu conține, deci nu emană VOC (volatile organic compounds).

CE CONSTRUIESC
Compunerea casei - spartă în 3, volumele se dezaxează ca să se amestece în peisaj, dar se aliniază perfect pe punctele cardinale, cu un sistem de trasee regulatoare în √2 și √5.
Materiale - Fundațiile sunt din piatră înglobată în beton (beton ciclopian). După ce am ieșit "din pământ", am continuat tot cu pământ (bătut), cu tehnici atât de tradiționale cât am mai știut să facem și cât am mai găsit meșteri să le poată pune în operă - pardoseli uscate din lemn, pe umpluturi; pământul argilos de sub casă a fost bătut în cofrag din scândură- cofrag rămas apoi în casă Tencuială de var făcută manual, doar din mistrie, așa de dreaptă cât au putut pereții. După ce i-am albit cu var și cu lumina din coamă, au mai multe de spus decât un perete drept, perfect. Casa se acoperă cu șiță, despicată pe fibră, cum se acopereau înainte casele pe aici pe la Pădureni.

Lumina - Toate coamele acoperișului se deschid, devenind "spinări de lumină". Venind de sus, tangențial peste pereții strâmbi, îi texturează și arată orice urmă rămasă de la mistrie. Plimbarea prin casă, pe orice scară ai urca, se oprește sub o coamă/ lumină.

CUM LOCUIESC
Instalații - pe sit nu există niciun fel de rețele. Energia electrică - soare și vânt - se asigură printr-un sistem off-grid hibrid cu panouri fotovoltaice și o turbină eoliană cu ax vertical. Surplusul de energie, se stochează într-un puffer în care se recuperează și energia de la un termoșemineu. Apa de ploaie se colectează și se reutilizează.

zoom in zoom out fit height fit width close panel