PopUP Răspiua - spațiu de joacă mobil, incluziv

Autor(i):
Iris Popescu, Mihaela Șerban, Sabrina Ahmad
Colaboratori:
Anul implementării: proiect recurent, 2017 - prezent

Consultanță: Alexandra Anastasiu (AMAis)
Consultanță: Alexandru Cucu (AMAis)
Comunicare: Ioana Enache (AMAis)
Identitate vizuală: Vlad Stoica (Wolfhouse Productions)
Producție: Sorin Chirica (Nod Makerspace)
Producție: Sorina Dumitru (Hubs)
Producție: Simina Filat
Psiholog clinician: Teodora Sârbu
Voluntari speciali: Iulian Canov, Dan Daraban,Tudor Albu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

În România, persoanele cu dizabilități experimentează un puternic fenomen de autoizolare din cauza:
- atitudinii persoanelor din jur (factor subiectiv legat de mentalitate/prejudecată)
- mediului construit inaccesibil (factor obiectiv ce afectează direct mobilitatea)

Acest fenomen apare din păcate încă din perioada copilăriei, în spațiile de joacă - locul unde copiii încep sa devină atât conștienți de sine, cât și de diferențele dintre ei și ceilalți; aici ei își testează propriile abilități, își dezvoltă capacitatea de analiză și de depășire a ‘obstacolelor’ întâmpinate. Prin joacă se modelează caracterul adultului de mâine, iar spațiile ludice (mai ales cele publice) ar trebui să fie accesibile oricărui copil, indiferent de abilități.

Răspiua este o inițiativă AMAis, ce propune accesibilizarea spațiilor publice de joacă. Aceasta implică cercetare, proiectare și promovarea designului incluziv. PopUP Răspiua, cel de-al doilea proiect, propune o platforma de contact între copiii tipici și cei cu dizabilități, concretizată sub forma unui spațiu de joacă mobil, incluziv.

Procesul de proiectare a fost unul participativ, înglobând activități cu copiii de la școlile speciale - focus grupuri, “playdates”, observație în spațiul de joacă. Astfel, au fost colectate informații legate de preferințe, dificultăți întâmpinate în spațiile de joacă, moduri de utilizare a instalațiilor de joc și felul în care copiii interacționează între ei/cu ceilalți. Stimularea percepției senzoriale este elementul cheie al acestui spațiu de joacă incluziv, deoarece ajută la dezvoltarea cogniției, abilităților motrice și a interacțiunii sociale. Tratarea plurisenzorială facilitează interacțiunea dintre copiii cu diferite dizabilități/abilități.
PR este un loc de joacă mai abstract față de cele uzuale, întâlnite în spațiile publice. El stimulează imaginația copiilor prin forme geometrice de bază, texturi diverse și delimitări modulare, materializate prin:
- Armuri
- Cazemate
Armurile sunt instrumente modulare, interconectabile și multifuncționale, proiectate pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a genera diverse scenarii și de a se implica în mod direct în configurarea spațiului de joacă. Cazematele, elemente recurente în istoria ludică, delimitează lumea imaginației de realitatea adulților prin crearea unor alveole semi-protejate de joc. Tot spațiul este proiectat astfel încât să ofere copiilor posibilitatea de a porni la joc pe picior de egalitate, fiecare asumându-și propria identitate imaginată.

Caracterul modular al componentelor PR fac ca acesta să fie adaptabil la aproape orice context (interior/exterior), iar faptul că este mobil ajută la promovarea inițiativei de accesibilizare a spațiilor de joacă publice. PR oferă posibilitatea unei experiențe personale de joacă - pentru categoriile vulnerabile - și a unei interacțiuni ludice și empatice - pentru copiii tipici. De asemenea, semnalează administrației publice necesitatea multiplicării si replicării unei astfel de inițiative.

zoom in zoom out fit height fit width close panel