Workshop Fabrica de Timp Liber – realizare de mobilier din lemn reciclat

Autor(i):
Dan-Ionuț Julean, Dana Julean, Dragoș Marian Apahidean, Luisa Maria Azamfirei, Silvia Căilean, Cristina Jurcuț, Rodica Mihaela Luchian, Marius Vasilică Mărcuț, Daniela Augusta Mihaela Mărincean, Dorin Ionuț Mihalca, Andreea-Ioana Năprădean, Bogdan Sergiu Pop, Tamás Roth, Cristina Talpoș, Ioan Adrian Tămaș, Paula Tritean, Bogdan Ioan Ursa, Diana Verdeș
Colaboratori:
fotograf Mircea Roșca
Localizare:
România, jud. Cluj, Turda

Comentariul autorului:

În perioada 6-21 iulie 2016, s-a desfășurat, la Turda, un workshop având ca temă realizarea unor piese de mobilier urban și a unor instalații arhitecturale, scara 1:1, utilizând elemente din lemn reciclat – doage de butoaie de la fosta Fabrică de bere, devenită „Fabrica de Timp Liber”. La activități au participat 16 studenți arhitecți din anul III, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și 4 elevi voluntari, de clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda. Fundația Rațiu pentru Democrație a sprijinit, cu generozitate, financiar și material, desfășurarea workshopului.
Confruntarea, în special în plan tehnic, dintre proiectul desenat sau imaginat – idei elaborate în cadrul disciplinei Proiectare specializată 2 mobilier (an III), la Facultatea de Arhitectură și Urbanism – și realitate, a avut, în cele mai multe din cazuri, un efect imediat și vizibil: elaborarea unor concepte artistice, stabilirea unor direcții tehnice, simplificarea fazelor tehnologice de realizare prin utilizarea unui minim de materiale „străine”. Prin urmare, s-a pus accentul pe ingeniozitate, îmbinări eficiente, solidarizări și stabilizări cu piese metalice (tije, șaibe, piulițe, șuruburi), în principal, fără a altera forma și dimensiunile materiei prime. Cu toate acestea, diversitatea doagelor de stejar, recuperate de la mai multe butoaie cu gabarite diferite, a creat mari dificultăți la sortarea pieselor de lemn și potrivirea lor la proiectele de idei. Astfel, s-au conturat progresiv, cinci piese de mobilier urban de tip „bancă” , un hamac, o pergolă, un obiect semnal în formă de copac și o structură cu grinzi reciproce.

zoom in zoom out fit height fit width close panel