Casa PO_

Autor(i):
Gábor Tóthfalusi
Colaboratori:
arh. Székely Ágnes
structura- Topproiect Srl- ing. Mihai Oltean
instalații- Gradinstal Srl- ing. Paul Biriș, ing. Marian Aurellian
Localizare:
România, jud. Cluj, Comuna Feleac
Indicatori:
RH: D+P / Sd: 221 m2 / POT: 10 / CUT: 0,14

Comentariul autorului:

În imediata vecinătate a orașului Cluj-Napoca se află satul Feleac. Datorită proximității față de oraș, al accesului relativ facil, al împrejurimilor este o zonă des aleasă pentru construirea unor case familiale.

Terenul generos se află pe versantul nordic al satului, oferind o priveliște spectaculoasă asupra orașului Cluj. Biroul nostru a primit tema de a proiecta pe parcela cu declivitate mare o casă pentru un cuplu tânăr și dinamic.

La realizarea proiectului s-a urmărit relația casei cu situl și cu împrejurimile prin obținerea unor decupaje, stampe asupra orașului.  Casa cu regim de înălțime demisol și parter este concepută ca o suprapunere de volume distincte. La parter se concretizează printr-un volum în formă de L, respectiv cutia de piatră și un volum explodat din lemn și sticlă. Cutia de lemn se dezvoltă perpendicular pe curbele de nivel, are o structură deschisă și include ca și funcțiuni camera de zi, bucătăria și sufrageria. Volumul apare dinamic, care urmărește linia terenului și are o relație maximă cu exteriorul prin terase deschise spre toate direcțiile. Protejat de masivitatea zidurilor de piatră, cutia de piatră include un dormitor și baie aferentă.

Volumul demisolului este parțial așezat sub volumul parterului. Prin aceste dispuneri de volume rotite și distincte s-au creat terasele parterului și s-a fluidizat compoziția întregii clădiri, astfel relația interior exterior devenind efemeră.

Preluând diferența de nivel, demisolul este bine ancorată în teren. În acest nivel s-au organizat dormitoarele și băile aferente, toate având relație directă cu terenul. Prin dispunerea dormitoarelor la demisol s-a creat o zonă izolată, propice formării unui cuib liniștit, protejat de vânturile dominante din zonă.
Materialele folosite sunt specifice limbajului biroului Tektum, piatră, căramidă aparentă refolosită, lemn, sticlă, toate atent studiate și alese. Înterioarele sunt în spiritul întregii compoziții.
Beneficiarii au urmărit și studiat cu perseverență detaliile noastre, s-au implicat în toate fazele procesului de construire și nu s-au lăsat intimidați de dificultățile de realizare.

În final s-a concretizat o casă de excepție care are toate atuurile unei case contemporane care se integrează în peisajul natural și folosește la maximum panta terenului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel