Casa de vacanță GO_

Autor(i):
Gábor Tóthfalusi
Colaboratori:
arh. Szőcs István Levente
ing. Marius Șoflete
Localizare:
România, jud. Cluj, Comuna Călățele, Dealu Negru
Indicatori:
RH: P+M / Sd: 235 m2 / Su: 139 m2 / POT: 11,55 / CUT: 0,16

Comentariul autorului:

Locuința prezentată este un imobil având funcțiunea de casă de vacanță.  Terenul generos de 1500 mp face parte dintr-un ansamblu mai mare, parcelat pentru construcții case de weekend.

Beneficiarii, vechi clienți și prieteni au ales terenul respectiv după mai multe studii și căutări. S-au îndrăgostit de liniștea profundă care domină locul.  Terenul prezintă o denivelare naturală nord-sud cu accesul din partea nordică. Prin propunerea noastră am dorit să creăm o locuință contemporană cu accente vernaculare care deservește temporar o familie tânără.

Casa are o structură planimetrică în forma literei L, cu latura scurtă perpendiculară pe acces. La intersecția volumelor este accesul în clădire. Camera de zi, care este și punctul central al casei, are structura șarpantei aparentă și se deschide larg spre teren printr-o terasă generoasă acoperită. Terasa are structura din lemn. Datorită amplasării planimetrice am propus un luminator lateral generos (umbrit din exterior prin lamele fixe) care introduce constant lumină în spațiu.  La parter am mai amplasat un mic dormitor, o baie, centrala termică și o zonă de saună accesibilă din zona terasei. La mansardă am propus două mici dormitoare și băile aferente.

Din punct de vedere estetic am urmărit o integrare în peisajul rural. Astfel volumul este simplu, acoperișul în pantă acoperit cu țigle solzi și streașina evazată.  Materialele propuse sunt locale: piatră, lemn, tencuială. Aceste elemente sunt condimentate cu modalități de rezolvare contemporane al streșinii, lucarnei, frontoanelor, toate creând impresia unei case confortabile contemporane.
La execuția casei au fost implicați meșteri locali. Finalitatea lucrării ne-a oferit o satisfacție profesională.

zoom in zoom out fit height fit width close panel