Comentariul autorului:
Cum ne întâlnim?
Proiectul își propune o [re]activare a zonei bisericii, prin reabilitarea și refuncționalizarea acesteia și extinderea activităților la nord de biserică.Respectând specificul rural, propunerea conturează parcela prin deschiderea către stradă a unei „porți”, folosită ca acces principal pentru ansamblul propus. Volumele au fost implementate și corelate pentru a avea relații cât mai coerente între cele două funcțiuni existente [șoală-nord;biserică-sud] determinante ale sitului. Mai întâi de toate, funcțiunile implementate se nasc din nevoile comunității. Astfel, deoarece satul nu dispune de o bibliotecă publică, precum nici școala, locul de întâlnire pentru a învăța și relaxa este așezat la nord de zidul incintei, cu o legătură fizică între noul corp și biserică, pentru ca tribuna acesteia să fie utilizată pentru expoziții și alte funcțiuni publice.
Strada este animată de funcțiuni diversificate ce își propun o extindere a activităților până în exterior în relație cu aceasta. Volumul paralel cu strada cuprinde în partea nordică spații educaționale, zone pentru dans, muzică ce vor putea găzdui grupurile mici de muzică populară, dansuri tradiționale românești și rroma ale elevilor. Pentru a deservi școala, vecinii, locuitorii satului iar apoi funcțiunile propuse, tot la stradă, regăsim cantina. Aceasta dispune de o bucătărie comunitară, menită să unească locuitorii și doritorii în activități comunitare de a găti împreună, de a sărbători fiecare anotimp prin preparatele specifice și ritualurile ce le conturează.De asemenea, acest volum amplasat la stradă deține și o zonă special dedicată întâlnirilor / adunărilor, un spațiu multifuncțional, ce se poate adapta în funcție de eveniment.
Atelierele sunt grupate, și formează un o mică piață, unde munca gospodarilor ce se ocupă de mici meșteșuguri se pot folosi de acestea. Munca din ogradă se poate muta aici, precum cea a reparatului de butoaie de lemn [Lechința fiind o zonă viticolă importantă], reparații de bicilete, încălțăminte, poate o mică croitorie și scenariile pentru astfel de activități poate continua. Acestea sunt menite să funcționeze în registru de închiriere sau cu sprijinul unui ONG, pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare.
Întregul ansamblu propus este într-o continuă legătură interior exterior. Zonele exterioare largi sunt curți libere ce pot fi cuprinse în diverse scenarii care ar putea să contureze rutina localnicilor, precum „piața de joi”, evenimente și sărbători tradiționale cu mâncare, dans și voie bună.
Soluția arhitecturală își propune ca spațiile să fie mereu într-o continuă transformare și modelare a de către utilizatori și localnici și împreună cu biserica, propusă pentru spațiu multifuncțional, ca cel de expunere de produse tradiționale, concerte, proiecții, să continue povestea satului Lechința și să înveselească pe toți ce o vor folosi.
Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea...