Clasa Mobila

Autor(i):
Lucian-Ștefan Călugărescu, Alexandra Mihailciuc, Anca-Ioana Crețu, Andreea Mihaela Chirca
Colaboratori:
Profesor: Mihaela Petre
Elevi (clasa a IX-a A): Balaci Silvana, Andreea Bălan, Groasă Teodora, Dobre Patricia, Moise Renata, Dudu Cristina, Anghel Simina, Orvas Ilaida, Surcel Valentin, Badea Ioana, Marin Roberta, David Stanciu, Dincă Robert, Condreanu Karina, Perșunaru Ana-Maria, Moraru Daria, Lurbalîc Iulia, Coman Alina, Riteș Mihnea, Iordache Edward, Fincă Alexandru, Monalisa Bucilă, Andreea Cimpoi, Alexandra Dănacu, Veronica Nencu, Valter Ana, Mihai Neamțu, Tomescu Darius, Constantin Maria.
Finanțator: programul Mobilizăm excelența al Porche România, derulat prin Fundația Comunitară București
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: Mina Sava (coordonator program), Vera Marin, Corina Croitoru
Coordonatori proiect tehnic: Studio Basar: Alex Axinte, Cristi Borcan, Cristi Stoian
Execuție: Top Event, Ateliere fără frontiere
Mulțumiri: Camelia Rădulescu, Şerban Sturdza, Casa OAR București, Anca Crețu, Andreea Mihaela Chirca, Alex Mexi, Bogdan Gyemant Selin, Casa AIA
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: - / Sd: - m2 / Su: - m2 / POT: - / CUT: -

Comentariul autorului:

Clasa mobilă - proiect lansat in iunie 2018

Într-o vinere-nsorită la-nceputul lunii mai, ne-am adunat în curtea liceului Cervantes, elevi, arhitecţi şi profesori ai "De-a arhitectura în şcoala mea", curioşi, vecini, să testăm şi ultimul proiect realizat împreuna cu elevii în cadrul programului-pilot omonim. Ne-am propus să construim un modul de clasă mobilă, care să poată fi personalizat, mobilat şi integrat prin activităţi de către elevii liceului.
Proiectul Asociaţiei De-a Arhitectura a pornit de la dorinţa elevilor clasei a X-a A de a face ore în aer liber şi de a avea un spaţiu flexibil care să poată acomoda activităţi diverse. Contextul a catalizat ideea: clasa este sub-dimensionată şi relativ rigidă ca atmosferă.
Procesul a coagulat toate etapele unui proiect real: schiţe, bugete, necesar de materiale, acţiuni de promovare- sponsorizare, jurnalism, execuţie şi monitorizare, o pre-gustare a vieţii reale care, probabil, responsabilizează şi maturizează. Clasa mobilă se aşază şi pe intenţia celor două instituţii alăturate, Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti şi Liceul Cervantes, de a construi împreună un model de bună vecinătate, de a străpunge limita între proprietăţi şi de a face front comun în promovarea valorilor şi activităţilor culturale. În această idee, clasa mobilă poate fi folosită de ambele instituţii şi este un pretext de amestec pentru oameni cu vârste şi preocupări dintre cele mai diverse.
Odată înfăptuit, proiectul e prilej de veselie, ne-am adunat cu toţii în curtea şcolii, am testat modulul, am compus ultimele modificări într-un atelier ad-hoc de bricolaj, am cântat şi-am pictat, am încercat să răspundem solicitărilor profesorilor de adaptare a modului diverselor cerinţe, adică cam ce se întâmplă firesc atunci când un grup divers se adună pe un subiect.
Odată cu inaugurarea am lansat şi Biblioteca Mobilă, o micro-bibliotecă pe care elevii o pot consulta fără formalităţi şi care corespunde, în mare parte, unor preocupări pe care le-am discutat împreună, axate mai ales pe zona artelor şi a designului.
Celor care cred în proiect, persoane fizice sau juridice, le înaintăm o propunere: biblioteca vrea să crească, aşa că dacă aveţi cărţi care să conteze pentru tineri cititori vă aşteptăm la clasa a X-a A a liceului Cervantes.
Avem şi câteva gânduri care trebuie să ajungă la voi, cei mulţi. Cel mai important este un gând de activare a clasei adresat tuturor celor care cred că ar putea folosi proiectul: capsula mobilă îşi aşteaptă activatorii în programul şcolar sau în afara lui. Când nu e suport pentru orele de curs, clasei mobile îi plac proiecţiile, petrecerile de grădină, lecturile urbane; poate fi bar sau front desk pentru evenimente şi poate acomoda diverse alte funcţiuni.
Știm că sunt multe şcoli unde ar prinde bine un asemenea proiect, de aceea suntem aici pentru cei care vor să repete proiectul în şcolile lor, cu sfaturi, idei sau desene! Le împărtăşim experienţa noastră şi-i invităm în culisele proiectului.
Cine urmează?

zoom in zoom out fit height fit width close panel