Piața modulara Habermann, Sibiu, 2018

Autor(i):
Alina Mureşan Iuga, Alexandra Hajnšek, Ramona Ungureanu, Alina Marinescu, Andreea Morărescu, Cosmin Morărescu, Vlad Oniga, Cosmin Ciubotariu, Cristian Urcan
Localizare:
România, jud. Sibiu, Sibiu

Comentariul autorului:

Investiția este localizată în centrul orașului Sibiu, în proximitatea zonelor de maxim interes ale cetății medievale, într-o zonă marcată inițial de pustietatea și sălbăticia unui sit abandonat, cu un caracter dezolant, incinta fostei berării. Acest spațiu era puternic vizibil din parcarea cazarmei 90, respectiv din Hotelul Continental și zonă Parcului Bulevard.
Situl este bordat de Piața Teatrului, Strada Berăriei, Strada Dobrun iar o latură este alipită unor terenuri private. Spațiul studiat conține în
interiorul său Strada Radu Stanca și are accese de pe 3 din cele 4 laturi.
Pentru perioada intermediară până la realizarea investiției propuse prin PUZ-ZCP, acest spațiu extrem de vizibil a fost tratat că și o platformă ce va funcționa că și o piață publică, cu destinație comercială și loisir. Mobilarea urbană s-a realizat prin înserarea unor module realizate din structură ușoară de lemn, demontabila, și ușor adaptabilă la necesitățile ocupanților. Alegerea materialului principal-lemnul, este generată atât de usurina de punere în operă cât și pentru aspectul cald al materialelor. De asemenea, un element extrem de important în această decizie a fost reutilizarea ulterioară a acestor structuri temporare.
Soluția dorește să pună în valoare zidurile vechi ale fostei fabrici, puternic vizibile din incintă pieței, pe zonă adiacentă străzii Dobrun și a străzii Berăriei, unde există și o ruptură consistenta în diferența de înălțime dintre stradă și platforma pieței. De la nivelul străzilor pietonii au o perspectivă clară asupra pieței, de unde se poate observă a 5-a fațadă a acesteia, și anume nivelul învelitorilor, coronamentul arborilor și corpurile de iluminat.
Platformă principală a pieței are drept funcțiune de bază zona de comerț artizanal și are ca și punct principal de interes o zonă dedicată unei scene urbane și o platformă polivalentă ce poate găzdui varii tipologii de evenimente și scenarii urbane. Taluzul de pe latura opusă scenei este organizat sub formă unor gradene, care oferă atât o perspectivă de ansamblu asupra activităților desfășurate în piață cât și un spațiu de odihnă destinat pietonilor.

zoom in zoom out fit height fit width close panel