Young Placemakers Initiative: Co-designing Public Space

Autor(i):
Radu-Matei Cocheci, Sabina Leopa, Reinhold Stadler, Andreea Lipan, Pietro Elisei, Miruna Drăghia, Alina Mureșan-Iuga, Dirk Engelke
Colaboratori:
Elevi YPLAN:
Atudorei Diana, Birișan Alin, Bosoi Maria Catrinel, Bratu Rebeca, Calomfirescu Denisa-Iuliana, Costin Vlad-Florian, Drăgan Cristina, Furtună Luiza, Gal Andreea, Gîtlej Adina-Ioana, Ion Iulia, Ionescu Ana, Motoroiu Valentina, Neagu Carmen, Necea Oana, Negrea Anamaria, Păun David, Popescu-Boboc Maria, Pungă Mihai, Rusu Alina Elena, Șafak Ișikyildiz, Stoica Carina, Tănase Cornel, Vlăduțu Sânziana.

Voluntari YPLAN:
Barabaș Agota, Bîtlan Radu Ștefan, Bunea Alexandru, Cînța Wendy Laura, Drăghici Iulia, Geambazu Serin, Grec Miruna, Ivancu Crina Antonia, Leopa Teodor, Moiceanu Raluca Elena, Motoc Ana-Maria, Oprea Rareș-Laurențiu, Papina Codruț, Pânișoară Alexandru, Răduță Ioana Eveline, Rugină Bogdan, Spirescu Ioana, Ștefan Alexandru, Toma Andreea, Zaharia Cristina.
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Primul spațiu, cel de la intersecția străzilor Ardeleni și Viitorului (scuar Ardeleni), a reprezentat o provocare prin faptul că era un spațiu semi-abandonat, aflat în stare de degradare, cu vegetație uscată. De la început, propunerea elevilor a fost de a închide spațiul spre str. Ardeleni și a realiza o zonă de relaxare, dar și de a crea un loc de joacă pentru copii și de a ameliora spațiile plantate.
Închiderea spațiului spre nord s-a făcut prin construirea unei gradene din paleți, ca loc de relaxare și odihnă. Copacul uscat din mijlocul spațiului a fost înlocuit, fiind înconjurat de bănci din paleți vopsite în culori diferite pentru a ”înveseli” zona. Locul de joacă a fost realizat din anvelope uzate, vopsite și așezate în formă de trenuleț. Anvelopele uzate au fost utilizate și ca material pentru confecționarea unor coșuri de gunoi, ce lipseau din respectivul spațiu public.
Amenajarea celui de-al doilea spațiu din zona Lascăr, cel din fața Colegiului Național ”Cantemir Vodă”, a plecat de la ideea elevilor de a închide, în viitor, breteaua folosită acum pentru parcarea automobilelor de către profesorii din liceu. Într-o primă fază însă, implementarea s-a concentrat pe spațiul verde aflat între bretea și Str. Viitorului. Astfel, mobilierul propus, de tip ”living urban”, vopsit în culori care se potrivesc cu cărămiziul fațadei liceului, a fost conceput pentru a fi folosit de elevii liceului.
Pentru completarea spațiului plantat, elevii au propus realizarea unor jardiniere din anvelope uzate care să mărginească spațiul triunghiular pe două dintre laturile sale, cu plantarea unor flori / arbuști care să complementeze paleta de culori folosită în amenajarea scuarului. Anvelopele uzate au fost folosite și aici pentru realizarea unor coșuri de gunoi.
În scuarul de la Țepeș Vodă, s-a avut în vedere reconfigurarea spațiului din mijocul scuarului, prin realizarea unor bănci mai mari, din paleți 60x80 cm, și instalarea unor ghirlande luminoase. De asemenea, cele două rotonde verzi au fost plantate cu specii umbrofile, aducând astfel un plus de culoare în scuar. Problema locurilor de stat în stația de autobuz de lângă scuar a fost soluționată prin placarea cu lemn a soclului gardului existent.
Ultimul spațiu pe care a fost implementat proiectul de amenajare, la intersecția străzilor Țepeș Vodă și Teleajen, a fost cel în care s-au operat cele mai multe modificări față de proiectul inițial propus de elevi. Structura existentă a aleilor a trebuit să fie păstrată. În schimb, a fost valorificat spațiul liber din centrul scuarului, prin realizarea unui mobilier de tip ”urban lounge” ce poate fi utilizat în diverse moduri: loc de stat, de citit, sau chiar scenă urbană. Am dorit valorificarea și a zonei de est a scuarului, foarte puțin utilizată în prezent, prin realizarea unei piese liniare de mobilier care subliniază axa principală a spațiului, pe direcția est-vest.

zoom in zoom out fit height fit width close panel