CUNA - Centru Balnear

Autor(i):
Valentin Drăgănescu
Localizare:
România, jud. Prahova, Cornu
Indicatori:
Sd: 2900 m2 / Su: 1020 m2

Comentariul autorului:


Situl studiat se află în comuna Cornu, una din primele localități din șirul celor montane din Valea Prahovei. În urma analizei, am constatat potențialul balneoclimateric al zonei și oportunitatea uriașă de dezvoltare a localității. Prezența resurselor naturale, cum ar fi apa sulforoasă și apa cu caracter benefic în tratarea anumitor afecțiuni, au creat ideea unui centru balnear, menit să ajute la dezvoltarea zonei studiate și la crearea unui punct de reper.
Situl propus este localizat în unul din cele mai înalte puncte ale localității, beneficiind de o priveliște încântătoare asupra văii și a împrejmuirilor. Terenul prezintă o declivitate accentuată, sculptat în terase succesive. Accesul în sit se realizează prin intermediul unui drum ce face legătura între zona populată, animată și peisajul aproape neatins în care se amplasează construcția.
Fiecare teritoriu prezintă caracteristici apriori construcției și oferă posibile zone propice integrării construitului, semnalează eventuale direcții. Ținând cont de topografia terenului, în special de această crevasă parcă sculptată în peisaj, dar și renunțând la primul impuls de a săpa masiv în teren, spațiul contruit înțelege și împrumută din caracteristice peisajului.
Astfel, prima parte a volumui se așează, își face loc pe pământ și vine ca o completare a bucății lipsă. Partea superioară, acest lintou tectonic, coboară peste baza solidă, nu o atinge, ci rămâne într-un echilibru, într-un repaus aparent.
Situată deasupra peisajului, atingând tangențial pământul, prisma de piatră încearcă să articuleze contradicțiile topografice cu ajutorul unui etaj pătrat, așezat pe un piedestal compact și rigid, în așa fel încât conturul construit este împărțit: pe de-o parte volumul vizibil constant de la distanță, pe de cealaltă parte volumul așezat pe pământ, ce se pierde în peisaj.
Această entitate ocupă o poziție dominantă într-un peisaj de sate și relief muntos. Volumul orizontal se detașează de pământ și rămâne suspendat într-un timp arhaic.
Volumul propus reprezintă mai mult decât o simplă funcțiune. Transpus în acest cadru neatins, construitul marchează nașterea unui loc. Deodata locul capată rol de reper și constituie un suport al identității.

zoom in zoom out fit height fit width close panel