M Building - Hybrid

Autor(i):
Laurentiu Alexandru Avram
Localizare:
România, jud. Constanța, Mamaia

Comentariul autorului:

Proiectul "M Building" este o clădire înaltă hibrid, inovatoare și sustenabilă, ce îmbină mai multe funcțiuni - hotel, locuințe de vacanță și birouri / centru de afaceri. Prin abordarea complexă de tip hibrid multifuncțional, clădirea își propune să genereze un pol de interes urban.
Situl ales se află la granița dintre orașul Constanța (port la Marea Neagră) și stațiunea Mamaia. Este un loc special, luând forma unei peninsule detașate de tărm, înconjurată de mare pe trei laturi, cu o vizibilitate excepțională din și spre Constanța și Mamaia. Prin situare și formă, terenul este adecvat inserției unei clădiri înalte - reper.
Constanța rămâne unul dintre cele mai importante centre metropolitane din regiune, iar Mamaia este una dintre cele mai bune destinații de vacanță din țară, pentru turiștii români și străini. În urma analizei, s-a constatat că orașul Constanța nu și-a atins potențialul maxim de oraș turistic, deși deține obiective de interes precum delfinariul, vechiul cazinou, portul turistic Tomis, centrul istoric sau centrul comercial. Totodată, Mamaia rămâne o destinație de vară, în sezonul rece fiind închisă. O inserție la granița celor doua, alături de un masterplan ambițios care propune o modificare a falezei, unind faleza din Mamaia cu cea din Constanța, au potențialul de a revitaliza zona pe întreg parcursul anului.
Compoziția arhitecturală a clădirii dorește să transmită ideea de dinamism prin simplitate, făcând o subtilă trimitere spre forma unei vele. Verticala turnului, sculpturală, marcată prin două lamele verticale ușor frânte, alături de orizontala primelor trei etaje, creează o compoziție care marchează silueta țărmului.
Volumul orizontal adăpostește funcțiunile de recepție-acces în întreaga clădire și funcțiunile conexe unui hotel sau centru de afaceri. Parterul adăpostește lobby-ul generos al intrării principale. În volumul orizontal se află, de asemenea, restaurante (4 restaurante cu specific și un restaurant de 375 locuri la mese, deservind strict hotelul), săli de conferințe (2 săli a câte 150 locuri fiecare și o sală de 250 locuri), piscine (2 piscine exterioare pe terasa de la etajul 3, dintre care una de înot cu design "infinity pool" și o piscină interioară), cazino, sală de fitness, baruri.
Turnul de 30 de etaje adăpostește funcțiunile de hotel (lamela cu vedere spre stațiune), de apartamente și de birouri (lamela cu vedere spre Constanța). La ultimul etaj al turnului se află un "sky bar", cu o vedere splendidă.
Clădirea hibridă "M Building" își propune să inoveze în materie de structură, finisaje și aspecte sustenabile. Mixul funcțional asigură sustenabilitatea economică a utilizării, structura permite adaptabilitatea compartimentării și datorită formei în șine, este o provocare. Sistemul fațadelor cortină care alternează zone vitrate cu zone din sticlă neagră care ascund celule fotovoltaice fac M Building o clădire foarte eficientă energetic și prietenoasă cu mediul.

zoom in zoom out fit height fit width close panel