Romanian Design Week 2018

Autor(i):
Attila Kim
Colaboratori:
Alexandru SZŰZ POP, Gabriel CHIȘ BULEA
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Romanian Design Week este cel mai important eveniment național care întrunește toate domeniile industriilor creative, prezentând o selecție din cele mai importante proiecte realizate în arhitectură, design de obiect, design vestimentar, design grafic, ca să enumerăm doar câteva din categoriile principale. Arhitectura expoziției centrale, încă de la momentul lansării și pentru a șasea ediție consecutiv, este semnată de echipa noastră.
Toate edițiile RDW până acum și-au asumat încă un rol important în viața culturală bucureșteană: cea de a dezvălui și prezenta publicului pentru prima dată clădiri nefolosite, uitate, pe prag de shimbare sau proaspăt terminate. Astfel, de-a lungul anilor, vizitatorii RDW au avut privilegiul să vadă Palatul Stirbei și sediul istoric al Camerei de Comerț nefolosite și redeschise cu ocazia RDW (2013 și 2014), să viziteze în premieră două clădiri realizate în urma unor concursuri de arhitectură, în speță Hanul Gabroveni, în prezent sediul ArCub, și Piața Amzei (2015 și 2016) și să vadă înainte de începerea unei reconversii funcționale – poate pentru ultima oară în forma ei inițială – Garajul Mihăescu, datat din perioada interbelică.

În 2018 RDW și-a invitat vizitatorii într-unul dintre cele mai iconice clădiri din București, în Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei. Spațiul parterului a fost temporar transformat în spațiu expozițional prin intervenții inspirate din principalele caracteristici ale clădirii. În primul rând, volumetria interioară a expoziției parafrazează ghișeele și cabinele de telefon de altădată, prin creerea unor socluri de expunere și cadre decorative. Zona de geam a ghișeelor a fost reinterpretat printr-o rețea de tuburi de neon, care prin modul constructiv aduce un omagiu structurii de metal a clădirii, o noutate și performanță tehnică în momentul edificării. Suprapunerea structurilor de metal și a tuburilor de neon a fost inspirată din motivele geometrice art deco, stilul care definește întreaga clădire. Culoarea roșie a volumetriei abstracte, formată de pardoseală și soclurile de expunere, completeză stilistic atmosfera și subliniează monumentalitatea interiorului.
Cu ocazia acestei ediții, RDW s-a imbogățit cu un concept store, unde vizitatorii au putut să achiziționeze pe lângă exponatele aflate în expoziția centrală și alte obiecte de design contemporan. Legătura vizuală între Palatul Telefoanelor și acest spațiu aflat vis-a-vis, a fost asigurată de vitrinele decorate cu același tip de rețea de cadre de metal și tuburi fluorescente, care pe lângă rolul lor decorativ au asigurat și expunerea produselor și iluminatul spațiului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel