Hotel Palace & Cazinoul Sinaia

Autor(i):
Georgeta Gabrea
Colaboratori:
Autor: Georgeta Gabrea
Prefaţă: Istoric artă dr. Constantin Hostiuc
Grafică şi layout: Georgeta Gabrea, Remus Pencea, Ovidiu Sava
Redactor: Ecaterina Ionescu
Fotografii: Georgeta Gabrea, Alexandru Dinu-Șerban, Colecția Bibliotecii Academiei
Editură: Avantgarde Art

Comentariul autorului:

HOTEL PALACE & CAZINOUL SINAIA
PE CALEA REGALA A ROMANIEI
Lucrarea a fost editată de Editura Avantgarde Art în luna februarie 2018. Această carte constituie continuarea și completarea cărtii Hotel Palace Sinaia -Un secol pe Calea Regală a României și a ediției din 2013 editate la editura Capitel Avangarde, ca un album aniversar la împlinirea unui veac de la construirea Hotelului Palace și a Cazinoului din Sinaia-ambele constructii constituind exemple de calitate și organizare atât în proiectare, cât și în execuție. In acest an, în luna august se împlinesc 105 ani de la finalizarea lucrărilor la Cazinoul Sinaia.
Colecția MEMORIA CASELOR
Autorul cartii este arh. Georgeta Gabrea,
Prefata istoric de arta Dr. Constantin Hostiuc
Consultant istoric Dr. Emanoil Bădescu -
Redactor Ecaterina Ionescu
Fotografii arh. Georgeta Gabrea, Alexandru Dinu-Șerban, Colecția Bibliotecii Academiei,
Layout, grafica, DTP Georgeta Gabrea, Remus Pencea, Ovidiu Sava
Hotelul Palace și Cazinoul din Sinaia fac obiectul prezentei lucrări- istoria edificării lor fiind în strânsă legătură cu istoria sfârșitului de veac XIX și început de veac XX , o expresie a eficienței Eforiei Spitalelor și nu în ultimul rând al talentului și spiritului organizatoric al arhitectului Petre Antonescu.
Istoria acestor două edificii nu poate fi separată de istoria orașului Sinaia, de spiritul locuitorilor săi , de istoria Regalitătii în România și a consecințelor sociale și urbane asupra unui anume mod de viață și a unei mentalități locale. Dincolo de acest lucru trebuie să ținem cont și de Spiritul Locului și de ceea ce a generat prezența Familiei Regale privind dezvoltarea localității . Personaje legendare au trăit în acest loc și au reușit , prin exemplul propriu și prin spiritul lor progresist, să imprime acest lucru și locuitorilor orașului.
Cartea are un bogat material documentar fotografic. Am dorit să realizez un album aniversar. Unele ilustrații au o calitate mai putin bună, dar cu toate acestea, le-am introdus în carte, datorită valorii lor documentare. Am avut șansa să le găsesc, în urma unor îndelungi căutari ăi cercetări.
Am dorit ca prin acest album să fac să reinvie Spiritul Perlei Carpaților , iar Sinaia să redevină bijuteria care a fost atât în perioada Vechiului Regat, cât si după aceea-până la finalul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Istoria acestor edificii este relatată în contextul istoric al orașului Sinaia, alături de alte obiective importante ale orașului cum este Mănâstirea Sinaia și Palatul Peleș. Am insistat mai mult asupra lor, pentru că ele reprezintă reperele majore ale Căii Regale Românești, Cale pe care se înscriu și cele două edificii studiate și prezentate.

Dr. arh. Georgeta Gabrea

zoom in zoom out fit height fit width close panel