Arta feroneriei. Ghid practic de feronerie pentru copii şi adulţi.

Autor(i):
Alexandra Mihailciuc, Sylvain Gabriel
Colaboratori:
Editori: Alexandra Mihailciuc, Andrei Tache; Grafică: Andrei Tache
Editura:
Fundaţia Pro Patrimonio
Colecţia:
-
ISBN/ISSN:
ISBN 978-973-0-25682-6
Publicat:
Noiembrie 2017

Comentariul autorului:

"Arta feroneriei" este o carte care onorează meşteşugul fierăritului. Prima parte poate fi considerată un manual de fierărie- Sylvain Gabriel, calfă călătoare, petrece un an la atelierul "Batem fierul la conac!" lucrând cu copiii din sat şi strânge într-un curs exerciţii şi noţiuni necesare pentru o primă iniţiere în tainele fierăriei. În timp, materialul este actualizat cu suita de obiecte, activități şi noțiuni teoretice dobândite în intervalul 2012‐2017, sub amprenta fierarilor Léo Coutant, Sébastien Palomas, Fabien Monestier, Antoine Deroo, Pierre Hosta, Victor Hornez coordonați de către arhitecții Alexandra Mihailciuc şi Şerban Sturdza.
În acelaşi timp volumul poate fi considerat şi un album al fierului în contemporaneitate, arătând seria de obiecte create în acest context în decurs de 10 ani, împreună cu gândurile celor care s-au intersectat cu materialul din postura de făuritori, desenatori, folclorişti, etnologi, colecţionari.
Acest volum este despre o istorie modernă, despre poveşti care se scriu acum.

Mi-ar plăcea ca acest proiect să ajute la reconsiderarea unui atitudini - atât a fierarului față de el însuși cât și a celorlalți față de acesta - e o mare artă să știi să faci ceva cu mâinile tale; fierăria e o meserie demodată numai în măsura în care nu există imaginația de a răspunde, prin ea, unui context social. De aceea am încercat o recuperare a unor frânturi de poveste risipite prin lume, care să amintească trecutul și prezentul acestei meserii și să facă, poate, scântei.(Alexandra Mihailciuc)

„Odată lansată pe piaţă, cartea poate deveni un sprijin în efortul unor persoane sau organizaţii de a agrega o reţea de ateliere care să producă şi să vândă în ţară şi în străinătate.
*Care să poată întreţine un patrimoniu existent de obiecte, instalaţii sau ansambluri făurite din metal;
*Care să genereze obiecte cu totul noi sau să reinterpreteze forme şi tehnologii ancestrale;
*Care să bucure/pregătească persoane capabile să combine inteligent inspiraţia cu efortul fizic şi umorul.
Cartea este până la urmă o încercare de a pune în discuţie mitizarea artei feroneriei redusă la forme retorice în timp ce baterea fierului efectiv şi cu folos este deja o raritate.”
(Şerban Sturdza)


Taglines: primul curs de fierărie din România, dimensiuni culturale, unelte, piese de protecţie, volute şi decoruri, piese de fixare, susţinere, rotaţie şi închidere, atelierul, fierarii şi obiectele de feronerie, făurari, istoria modernă a fierului, Batem fierul la conac!

zoom in zoom out fit height fit width close panel