waterbound

Autor(i):
Iulia Cutova
Colaboratori:
structura de rezistenta: Caradima Proiect
instalatii: Ink Building
Localizare:
România, jud. Constanţa, Eforie Nord
Indicatori:
RH: D+P

Comentariul autorului:

waterbound
Locuinta individuala
Locatie: Eforie Nord
Suprafata construita la sol: 290 mp
Suprafata desfasurata: 440 mp
Regim de inaltime: demisol si parter

Autor: arh. Iulia Cutova
Birou de arhitectura: EXTRUDE STUDIO
Colaboratori:
structura de rezistenta: Caradima Proiect
instalatii: Ink Building
Foto: Dragos Cutova

E simplu sa proiectezi intr-un sit “frumos”, te ajuta. Asa ne-am gandit cand am vazut locatia. Am inteles foarte curand ca ne inselasem. E greu. E foarte greu. Totul se gaseste in echilibru, in armonie, iar tu esti cel chemat sa desavarseasca armonia. Ce cutezanta. De fapt, oricum ai vrea sa intervii, curand realizezi ca esti un intrus. Si atunci am inteles, ca trebuie sa nu intervenim. Deloc. Ca locuinta singura trebuie sa isi gaseasca locul in intalnirea elementelor. In impaturirea lor. Intre pomi, intre ape, intre nisipuri, intre pietre. Strivita usor intre cer si ape, ingreunata de aerul fierbinte, galben, lichid. Incinsa de nisip. Deformata usor de valuri. Improspatata de copaci. Rascolita de pietre. Si pe urma, omul care o locuieste, intors cu spatele la lume, trecut de prima tinerete, chemat de ape, tras de ape ca de un fir de ata, de o amintire. Asa a aparut pontonul. Parterul , singurul ingaduit sub strivirea elementelor, a luat forma valurilor, iar locuinta, precum cei care si-au insusit-o, a intors spatele lumii, discret, fara aroganta, pentru a urma mirajul valurilor. Aleanul. Desi imaculata in intentii, nu putea ramane alba, ar fi fost o indiscretie pentru natura. Macar in parte trebuia sa o facem de pamant, sa o ascundem, sa nu deranjam copacii, sa nu tulburam vazduhul. Am cautat acea stare imperceptibila de imponderabilitate intre cer si pamant deopotriva. Sa nu ingreunam pamantul.
Atat doar, am luat Locuitorul, si l-am asezat cu fata catre ape. Cum si-a dorit.
Inauntru totul se face, se reface. Spatiile nu au stare, urmand aceasi stare de neliniste a valurilor, de liniste a pamantului. De pace. Si se supun chemarii locului, a apelor. Pentru ca toate privesc incolo.
Asta a fost tot. Din momentul in care am inteles povestea Locului, povestea Locuitorului, totul a devenit simplu. Ne-am apucat doar sa le povestim. Si povestind de-abia, am inteles un lucru, ca cele doua povesti erau una si aceeasi. Ce simplu si curat. Liniste.

zoom in zoom out fit height fit width close panel