Dumitrasc versus Picasso

Autor(i):
Laurențiu Dumitrașc

Comentariul autorului:

Introspectia - eseu se doreste a fi un exercitiu de exorcizare asupra propriilor mele curiozitati, reflectate in cateva lucrari; acum a venit randul Refugiilor pentru biciclisti, gandite prentru laterala pistei care insoteste raul Bega din orasul Timisoara, Romania. Impreuna cu cele doua priviri, una primordiala: Ochiul Adamic, cealalta recenta: Ochiul Recent, Iintr-un joc secund -“LOCUS POCUS”- precaut cu parabolele lumii, calatoria .
Personajele: Transparenta, Locul geometric, Ochiul adamic, Ochiul recent, Bull's Head, Killer- cainele meu mort.

Invitat fiind la deschiderea noului one-stop-STEAM & RYE , un loc de întâlnire în inima Londrei , în clădirea fostei Bănci New York, lucrare facuta si cu participarea scenografului Jonathan Lee, cel care a câştigat la Milano Festivalul de Film pentru Cap în nori , cu Penelope Cruz. -beneficiarul şi creatorul glamourului londonez fiind actrita si fotomodelul britanic Kelly Brook- primisem confirmarea ca lucrarile trimise Anualei de Arhitectura Iasi-Romania erau in regula; nu a fost deloc asa; in acest timp, in tara mea, Romania, din cele 15 lucrari trimise si acceptate lipsea una: a cinspea , lucrarea purtand motto-ul “Dumitrasc versus Picasso” a disparut din sala Vivaldi din Iasi; daca o gaseste cineva, sa stie ca este o lucrare valoroasa; formata din doua panouri, am lucrat-o cu gandul la gleznele ei, la pantofii ei cu toc pedaland o bicicleta; si din cauza asta am numit opera...... versus Picasso, nu numai din cauza taurului madrilen- Bull's Head by Picasso, Madrid 1943.

Ochiul adamic: nu schimbati instinctul parental pe orient; un decalog al orientului cu o legitimitate absolut respectabila, venit pe lume dupa ce Sfintii Apostoli Lumina Neapropiata noua ne era prin dansii redata. Mergeti la muzeul lui Gusti cu un iubitor de simplitate si veti vedea: inventivitatea Ta, inventivitatea mea, manifestata; trebuie doar sa priviti. … aveti masura oameni mari, aveti masura; bonsai nu inseamna buna ziua.
Daca nu as avea in spate un Mihai-Ipotesteanul, ori un Constantin - al carui atelier din place de Beaubourg este pus precum closetul fata de casa, oameni care in tara lui feng shui sunt numiti apa si vant, m-as resemna.

„Refugiile pentru biciclisti” exalta nimicul intr-o cheie non-anecdotica; lumina astrului face loc luminii celei neapropiate; despre umbre, nimic. Picasso dimpotriva: materializeaza , imbraca umbra; umbra devine obiect de inspiratie, „ pedepseste” modelul , avertizeaza privitorul.
Arhitectul lucreaza cu materia bruta si inca ceva. Operele lui - functii care relationeaza si cuantifica marimile de stare ale sistemului modelat; satul de modulor, inca mai cauta; ambii scapa vii din lupta cu ingerul; cu o conditie: sa puna in miscare constantele universale; nu conteaza cronologia; nici Profesorul de Pitagora; Magii, da.

zoom in zoom out fit height fit width close panel