În jurul focului. Arhitectură, tradiţie şi inovaţie în sisteme de încălzire şi gătit.

Autor(i):
Alexandra Mihailciuc
Colaboratori:
Consultanţă editorială: Mirela Duculescu;
Grafică: Mona Petre
Editura:
Fundaţia Pro Patrimonio
ISBN/ISSN:
978-973-0-24741-1
Publicat:
Iunie 2017

Comentariul autorului:

"Cartea s-a născut pas cu pas după un șir neîncetat de întâmplări și, ca de multe ori, a pornit cu sfârșitul: e păcat să nu scriem câte ceva despre lucrurile pe care le-am învățat; e bine să alcătuim cu timpul o bibliotecă pentru meșteșugul construitului de sobe. Fundația Pro Patrimonio, în ultimii ani în care s-a ocupat de reabilitarea arhitecturii românești și reutilizarea spațiilor, pentru scopuri contemporane, a constatat că subiectul făcutului de sobe preocupă din ce în ce mai multă lume și că domeniul în sine constituie un bun cultural major care se află într-un proces puternic de uitare și degenerare.(...)
"În Jurul Focului” este o culegere fascinantă despre sobe și cuptoare cu multe exemple ilustrate, cu schițe și desene, cu povești și etape tehnice de construcție, cu trimiteri către arhitectură și gastronomie, descoperind aspecte ale unei vieți rurale spre care noi, cititorii urbani, tindem tot mai mult parcă, odată cu frenetica căutare a unui sens colectiv național."(...)
Subiectul, tratat neexhaustiv, are trimiteri interesante către arhitectură, gastronomie, dar şi către viaţa poetică. El devine din ce în ce mai atrăgător, căci România îşi descoperă încet-încet câteva valenţe incontestabile ale mediului său rural şi încet-încet reinventează o viaţă la ţară. Mai bună sau mai rea, după posibilităţi; cu dificultăţile şi necesarul de improvizaţie, neaşteptatul şi aventură pe care noua generaţie le trăieşte.(...)
Cartea poate fi utilă pentru cel care intenționează să-și amenajeze un spațiu pe măsura personalității proprii și a ideii de comuniune, familie. În același timp, este și un prilej de reflecție asupra focului ca element cardinal. Dacă veți deschide un dicționar al simbolurilor la cuvântul ”foc”, veți deschide în același timp un câmp lărgit de explicații pe care cartea Alexandrei Mihailciuc îl atinge.” (Șerban Sturdza)
Un om deci era încercat de un sentiment informulabil: a frământat un boț de lut. Și a așezat lutul în drumul tău. Și iată că îți vei încărca sufletul, dacă treci pe acel drum, cu același sentiment informulabil. Și asta chiar dacă s-au scurs o sută de mii de ani între gestul său și trecerea ta. — Antoine de Saint-Exupéry, Citadela, 1977

Taglines: lut, sobe, cuptoare de pâine, cuptoare meşteşugăreşti, ţest, tipologii de sobe şi cuptoare, dimensiuni culturale, ţigle, cahle, inovaţie şi sisteme derivate de încălzire, harta meşterilor, dicţionar de termeni, observaţii practice, jurnalul unui arhitect călător cu soba şi cuptoru-n gând.

zoom in zoom out fit height fit width close panel