Batem fierul la conac! Ziar cultural sătesc.

Autor(i):
Alexandra Mihailciuc, Andrei Tache
Colaboratori:
Editori: Alexandra Mihailciuc, Andrei Tache;
Grafică: Alexandra Mihailciuc, Andrei Tache;
Editura:
Asociaţia Maria
Colecţia:
Batem fierul la conac!
Publicat:
Iulie 2018

Comentariul autorului:

Ziarul cultural „Batem fierul la conac!”
Un ziar cultural este un mod de a te recomanda ca om, ca parte a unei societăţi, este un element identitar care vorbeşte despre lumea din care vii. Dincolo de ziare formale si hărţi pur tehnice, ceea ce leagă o comunitate şi o recomandă este o hartă a legăturilor dintre oameni, a culturii locale, a elementelor valoroase pe care vrem să le transmitem mai departe grupate sub un nume adesea abstract: patrimoniu.
Ziarul Batem fierul la conac! îşi doreşte să fie un instrument util vizitatorului, turistului dar şi un mod de reprezentare al comunităţii pentru ea însăşi. Este un loc unde sperăm ca fiecare să se regăsească şi să privească cu bucurie către moştenirea lui culturală, către posibilitatea antrenării unor tradiţii creative, către căi ale viitorului, parţial deschise de titulatura de sat cultural pe care Ţibăneştiul a primit-o în această primăvară.
De aceea, vei găsi aici, deopotrivă, dragă cititorule, monumente de arhitectură şi elemente valoroase pentru « slow-tourism » : bucate locale alese, contacte pentru plimbări cu căruţa, meşteri sau artişti locali în gospodăria cărora poţi vedea culisele obiectelor, date de târguri şi zile de sărbătoare. Săteni, antropologi, arhitecţi sau fotografi întâlnindu-se în Ţibăneşti. Cultură şi agricultură.
Ţibăneştiul pe harta României este un punct. Un punct puţin cunoscut dar în acelaşi timp un loc care-şi leagă numele de Petre Carp şi de societatea Junimea, un perimetru unde muzica răsună în pasionantele acorduri ale tarafurilor din 10 Prăjini, în care frumuseţea colinelor dulci punctate de spiritualizatele case albastre se întretaie cu existenţa unor fragmente de sat şi natură, aproape nealterate. Iata cum acest punct se dilata infinit si devine centrul lumii noastre!
Batem fierul la conac! îşi propune să fie o apariţie luminoasă şi pragmatică, care să schimbe peisajul ziarului contemporan şi să umple golul existent atât în comunicarea din lumea satului cât şi între sat şi oraş.
El se naşte într-o direcţie deschisă de satele Piscu(Ilfov) şi Şona(Braşov) prin ziarele omonime(“Piscu nostru” şi “Şona noastră”), care s-au bucurat de un real succes.
Un ziar cultural este un mod de a povesti pentru cei de aproape şi pentru cei de departe despre tine! Un ziar cultural construieşte. Are curgere vie şi rubrici variabile. Frământă idei. Spune de bine. Întretaie poveşti din trecut şi viitor. Ascultă pe toată lumea. Aduce binele. Invită redacţia din sat şi din oraş. Aduce oamenii împreună!
Iată de ce am născut Batem fierul la conac!
Taglines: ziar cultural sătesc; reţea de ziare la sat; coeziune socială; patrimoniu cultural local; antreprenoriat; impuls pozitiv; catalizator comunitar; peisaj cultural pentru toţi; cultură şi agricultură, tradiţii creative, batem fierul la conac!, harta meşterilor şi artizanilor locali.

zoom in zoom out fit height fit width close panel