Pavilion sufragerie. Casa Ionescu

Autor(i):
Ovidiu Micsa
Colaboratori:
arh. Vlad Gaivoronschi, sc Planar Serv srl - V. Bejenariu
Localizare:
România, jud. Timiş, Timisoara

Comentariul autorului:

În anul 1999 se termina de amenajat Casa Ionescu, învelită în piatră de Șanovița și cu un atrium pătrat în miezul ei. Rezulta o casă introvertită, rugoasă pe din-afară și netedă și verde, în contrast, pe dinăuntru. Exteriorul a fost înviorat de o piscină și un pavilion cu o mare vatră cu foc plutind peste suprafața apei.
În timp, familia s-a înmulțit, natura l-a răndul ei a cotropit ambientul exterior, iar casa, datorită materialității ei – piatră și lemn- a îmbătânit și s-a patinat. Devenită neîncăpătoare, a trebuit să crească, iar aceasta nu se putea petrece decât prin contrast, sufrageria terasă realizată nouă fiind pe de-o parte în armonie cu casa inițială datorită lemnului ca material comun, dar din puct de vedere spațial într-un contrast total, într-o inversiune față de atriumul casei inițiale, fiind un dispozitiv capabil să se deschidă generos catre exterior.
Întregul ansamblu reflectă un anumit fel al arhitecturii de a crește și îmbătrâni împreună cu ocupanții săi. Vechea temă a dilecticii contrariilor urmărită în vechiul proiect este intărită prin noul pavilion adăugat, intr-o relație pozitiv - negativ cu vechea curte interioară - inversate din punct de vedere al relației interior - exterior.

zoom in zoom out fit height fit width close panel