Casa Studio

Autor(i):
Simina Dron, Raul Dan Ardelean, Miruna Ardelean, Alexandru Apostol
Colaboratori:
Structură: KEIL BAU / ing. Sterie Caradima, ing. Ana Maria Stăncioi
Instalații: NOA PROIECT / ing. Elena Iatan, ing. Alexandru Iatan, ing. Răzvan Silviu Ștefan
Localizare:
România, jud. Ilfov, Corbeanca
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 488 m2 / Su: 375 m2 / POT: 26% / CUT: 0,44

Comentariul autorului:

Proiectul a reprezentat o provocare de a răspunde viziunii unui artist care și-a dorit să îmbine armonios spațiul de inspirație și creație muzicală cu spațiul de locuit. Astfel a rezultat conceptul unei case-studio, pe care artistul împreună cu arhitecții și-au imaginat-o extrem de simplă ca formă și expresie arhitecturală.
Terenul avut la dispoziție a fost ideal prin orientare, fiind accesibil la nord dintr-o stradă cu un trafic redus și beneficiând la sud de o porțiune de pădure. Din acest motiv, casa a fost concepută având ca regulă generală orientarea și deschiderea spațiilor principale, majore, către curtea vegetală și pădurea de la sud, precum și dispunerea acceselor și spațiilor secundare către strada și curtea minerală aflate la nord.
În ierarhia spațiilor interioare, punctul central și generator al casei a devenit livingul pe două niveluri cu cele 3 elemente esențiale ale sale: pianul, biblioteca și șemineul. În jurul acestuia s-au articulat și subordonat restul spațiilor, existând și posibilitatea unei comunicări vizuale între spațiile dormitoarelor aflate la etaj și întreaga zonă de zi din parter.
Volumetria albă, simplă și compactă a fost deschisă către curte prin vitrajul general al fațadei de sud, spațiul interior extinzându-se către exterior prin terasa și piscina scufundate în vegetație. Celelalte laturi ale clădirii au rămas introvertite, dominate de plinuri cu goluri mici, punctuale, asigurând astfel, alături de zidul opac de incintă, intimitatea față de stradă și vecinătăți.
Un alt aspect urmărit a fost acela al etapizării și succesiunii de cadre: stradă, curte minerală, coridor de acces, zonă de zi, curte vegetală. Astfel, dinspre stradă, casa este apropape nevăzută la adăpostul zidului alb, opac de incintă. O dată pătruns în curtea de acces, intrarea în volumetria albă, simplă și ermetică este marcată prin prezența nișei în care se distinge ușa neagră, masivă, din metal. Dincolo de aceasta se află un coridor separat de zona de zi prin elementul vertical creat de biblioteca transparentă, dar și prin schimbarea de finisaj a pardoselii. Din livingul pe două niveluri, se relevă curtea vegetală și, pe fundal, pădurea, pentru ca apoi să se poată ajunge din nou la exterior pe terasa deschisă din care se prelungește în iarbă piscina.
Cromatica generală a mizat la exterior pe contrastul dintre albul suprafețele mari, pline, și negrul tâmplăriei metalice, iar la interior pe armonia pe același fundal alb a finisajelor naturale din lemn și travertin în care se inserează elemente negre punctuale de tipul șemineului, la care se adaugă jocul de culori creat de cărțile și obiectele din bibliotecă.

zoom in zoom out fit height fit width close panel